Błąd podczas krojenia arbuza
Wiele osób krojąc arbuza, popełnia prosty błąd i od razu pozbywa się pestek, myśląc, że są niejadalne. Prawda jest jednak zupełnie inna. Regulują one poziom cukru we krwi, dostarczają dużo magnezu czy działają przeciwzapalnie.
Arbuz w upalną pogodę jest doskonałym wyborem. Po włożeniu do na parę godzin do lodówki i pokrojeniu, stanowi pyszną przekąskę, którą można ochłodzić się, jak i sprawnie nawodnić.
Niektórzy podczas jedzenia go decydują się jednak na krok, który znacznie zmniejsza pozytywne właściwości tego owocu. Okazuje się bowiem, że wypluwanie lub odkrajanie pestek nie jest wskazane.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Pestki z arbuza - czy są zdrowe?
Odpowiadając na powyższe pytanie, z całą pewnością tak. Spora zawartość błonnika sprawia, że doskonale regulują poziom glukozy we krwi, co sprzyja szczególnie cukrzykom. Dodatkowo ułatwiają wypróżnianie i usprawniają je.
Częste jedzenie pestek arbuza pozwala zmniejszyć stan zapalny w organizmie, a one same wykazują właściwości przeciwbólowe - jeśli więc jesteś sportowcem, którego ciało jest obolałe po treningu, arbuz może być najlepszą pomocą.
Kolejną zaletą pestek tego soczystego i pysznego owocu, są przeciwutleniacze i argininę. Te pierwsze walczą z wolnymi rodnikami a, arginina dba o prawidłowe ciśnienie krwi.
Jak przygotować pestki arbuza?
Choć bez problemu można spożywać je na surowo, niektórzy preferują ich wstępne podgotowanie. W tym celu świetnie sprawdzi się zwykła sucha patelnia z powłoką nieprzywierającą. Podczas smażenia nie warto bowiem korzystać z tłuszczu.
Pestki wystarczy rozsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć przez kilka minut. Gdy zaczną wydzielać smakowity, delikatnie orzechowy aromat, można je przełożyć do czystej i suchej miseczki.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Podprażone pestki stanowią dobry dodatek do sałatek, płatków z mlekiem, owsianek oraz koktajli - wystarczy je zmielić na proszek i dodać do mlecznego shake'a z owocami i garścią świeżych liści szpinaku.
Źródło;Devonyu, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl; poradnikzdrowie.pl