Smakosze.pl

canva/kivoart

Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka grecka jest pyszną warzywną kompozycją dodatkiem sera feta. Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja czy smaczny wczesny obiad. Oryginalnie potrawa nie zawiera sałaty. Mimo to jest orzeźwiająca, co zawdzięcza sporej zawartości ogórka. Zielone warzywo doskonale komponuje się z czarnymi oliwkami, czerwoną cebulę i drobnymi pomidorkami. Koniecznie spróbujecie.

Sałatka grecka jest kolejnym — po kultowym gyrosie czy sałatce szwagra — specjałem, który dobrze sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i imprezowa przekąska. W oryginale warzywna kompozycja bazuje na świeżym ogórku, który podaje się w towarzystwie fety, czarnych oliwek, pomidorów i czerwonej cebuli. My przygotujemy ją z sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Będzie pysznie.

Przepis na pyszną sałatkę grecką

Składniki:
  • 2 ogórki

  • 1 mała czerwona cebula

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • pół szklanki czarnych oliwek

  • 1 kostka sera typu feta

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki oregano

  • pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, kroimy je w plasterki. Czerwoną cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w talarki lub pióra. Czarne oliwki odsączamy z zalewy i przekrawamy na połówki. Podobnie postępujemy z pomidorkami koktajlowymi, które myjemy przed pokrojeniem.

Warzywa umieszczamy w dużej misce i mieszamy je. Dodajemy pokrojony w kostkę ser typu feta. W osobnym naczyniu łączymy jogurt naturalny, majonez, oregano oraz świeżo zmielony pieprz. Sosem polewamy sałatkę. Podajemy ją ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcemy, by nasza sałatka była lżejsza, sos jogurtowo-majonezowy możemy zastąpić oliwą z przyprawami. Wystarczy połączyć 4 łyżki oliwy z oliwek z pieprzem i oregano.

  • Aby złagodzić smak cebuli, możemy ją polać wrzątkiem przed dodaniem do sałatki. Kompozycja nadal będzie znakomita.

Oryginalna sałatka grecka nie zawiera sałaty
Oryginalna sałatka grecka nie zawiera sałaty

Źródło zdjęcia: canva/robynmac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam, kwestiasmaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >

Przepisy

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >