Smakosze.pl Porady Nigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. To najgorsze możliwe połączenie
Fot. Canva/Syda Productions

Nigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. To najgorsze możliwe połączenie

25 sierpnia 2024

Niedługo ruszy sezon na gorące herbaty. Chętnie dodajemy do nich zdrowy i pyszny produkt. Niestety w połączeniu z wysoką temperaturą, traci on swoje cenne właściwości. Podpowiadamy, kiedy najlepiej dodać go do herbaty, by wyszło nam to na zdrowie.

Miód i gorąca herbata

Gdy będzie chłodno i ponuro z przyjemnością sięgniemy po kubek z gorącą herbatą . Czasem słodzimy ją cukrem, ale często dodajemy do niej miód . Pyszny, słodki i bardzo zdrowy jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Do tego cytryna i napój, który zwalcza przeziębienia i rozgrzewa, jest gotowy.

Miód ma właściwości lecznicze, wzmacnia odporność i jest naturalnym antybiotykiem. Miód zawiera witaminy A, C i witaminę z grupy B. Pełen jest też potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Te składniki miodu pozytywnie wpływają na nasze serce, mózg i układ nerwowy. Jednak wiele osób popełnia pewien błąd podczas robienia herbaty z miodem. Ten zdrowy produkt dodaje do zbyt gorącej herbaty.

herbata z miodem
Fot. Canva/iprachenko
Rośnie na wyciągnięcie ręki, a Polacy ją omijają. Ten owoc to prawdziwa kopalnia zdrowia

Kiedy dodawać miód do herbaty?

Zagotowana woda ma 100 stopni Celsjusza. Gdy dodamy do tak gorącej herbaty miód, straci on wszystkie swoje właściwości . W takiej temperaturze nie czujemy już smaku miodu. Działanie miodu znika i produkt staje się bezwartościowy. Korzystne właściwości naturalnego miodu wydobywa odpowiednia temperatura herbaty.

Dlatego warto, by herbata była przyjemnie ciepła i wówczas dodać do niej miód . W ulu pszczoły utrzymują temperaturę 35 stopni Celsjusz a. Owady bardzo dbają o to, by ul się nie przegrzał. Gdy temperatura dojdzie do 40 stopni, to pszczoły opuszczą ul. Warto wziąć to pod uwagę, gdy robimy herbatę z miodem. Nie należy go podgrzewać powyżej 42 stopni Celsjusza.

Jak najlepiej przygotować herbatę z miodem?

Jeśli chcemy w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu, warto sprawdzić temperaturę herbaty. Gdy będzie odpowiednia, dopiero wtedy dodajmy miód. Najlepiej przy pomocy termometru określić temperaturę herbaty. Dobra jest też metoda kciuka. Jeśli nie można utrzymać palca w napoju, to ma on więcej niż 40 stopni Celsjusza.

Najpierw zaparz pół szklanki herbaty, po kilku minutach dolej wodę tak, by obniżyć temperaturę. Wówczas najlepiej dodać miód . Napój jest jeszcze odpowiednio ciepły, by rozpuścić w nim miód. Herbata z miodem będzie w sam raz na chłody. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę z pomidorów w znakomitym sosie. Wyjaśnialiśmy, które banany są najzdrowsze.

herbata z miodem
Fot. Canva/JimDPhoto

Źródło: genialne.pl, sklep.miod.com.pl

Dekoruję nachosami i stawiam na stole. Sałatka Król Imprezy to hit każdego spotkania
Weź torebki herbaty i włóż je do lodówki. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy