Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Które banany są najzdrowsze? Wiele osób jest w błędzie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.08.2024 19:23

Które banany są najzdrowsze? Wiele osób jest w błędzie

zielone banany
Fot. ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER

Banany coś nie mają szczęścia do ludzi. Stały się wręcz symbolem marnowania jedzenia. Tymczasem te, których najczęściej się pozbywamy, należą do najzdrowszych.

Dlaczego warto jeść banany

Banany to niezwykłe owoce. Są mało soczyste, można określić je wręcz jako mączyste, i tak sycące, że często w biegu zastępujemy nimi śniadanie. Rzeczywiście, jeden banan to aż ok. 90 kalorii. Sto gramów owocu to aż 23 g węglowodanów. Powinno się je jeść także choćby ze względu na wysoką zawartość potasu.

Ale najciekawsze w bananach jest ich podwójne oblicze. Zbierane są jeszcze zielone i w takiej postaci docierają do nas na statkach. Już w Europie dojrzewają w magazynach, a w sklepach zjawiają się przeważnie żółtozielone lub żółte, gotowe do jedzenia. Im bardziej niedojrzałe, tym lepsze są dla cukrzyków lub osób na diecie. Z czasem stają się coraz słodsze.

dojrzałe banany
fot. Canva
Lepszej szarlotki zwyczajnie nie ma. Szkoda, że nie poznałem tej receptury wcześniej

Które banany są najzdrowsze

Na przeciwnym biegunie dojrzałości są banany żółte w brązowe plamy lub zupełnie zbrązowiałe. W wielu domach uważane są one za niejadalne i są wyrzucane. To, obok faktu, że niechętnie kupujemy w sklepach pojedyncze banany, drugi powód, dla którego stały się one symbolem marnowania żywności. Tak, właśnie marnowania, bo brązowe banany jak najbardziej nadają się do jedzenia.

Unikać ich powinni przede wszystkim wspomnieni wyżej diabetycy oraz osoby na diecie niskokalorycznej. Jednak jeśli nie mamy szczególnego powodu, by omijać takie banany, warto się nimi zainteresować. Mają one działanie wspierające dla układu odpornościowego. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. 

Brązowe banany w kuchni

Nietrudno zresztą znaleźć zastosowania dla brązowych bananów w naszych kuchniach. Są one świetnym uzupełnieniem, a nawet zastępnikiem jajek w ciastach na placki czy naleśniki. Doskonale sprawdzą się też w postaci smoothie. Wymieszać je z jogurtem można nawet bez użycia blendera, po prostu rozdrabniając je widelcem.

Pamiętać jednak należy, że przejrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że jeśli szukamy szybkiej przekąski, która nasyci nas na w miarę długo, sięgajmy raczej po niedojrzałe banany. One także są zdrowe: mają działanie probiotyczne. A zatem również, choć w inny sposób, wspierają odporność organizmu.

Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową Jaśka Kuronia i kotlety szu szu.

przejrzałe banany
fot. Canva
Tagi: banan Owoce Dieta