Dekoruję nachosami i stawiam na stole. Sałatka Król Imprezy to hit każdego spotkania
To jedna z tych warstwowych sałatek, które świetnie sprawdzają się podczas imprez. Jest pełna i esencjonalna w smaku, a także bardzo pożywna. Zważywszy, jakie produkty wchodzą w jej skład, nie ma się co dziwić.
Sałatka meksykańska
Kuchnia meksykańska ma na całym świecie rzesze zwolenników. W USA występuje razem z tradycjami kulinarnymi Teksasu pod wspólną nazwą tex-mex. Jej popularność nie może zadziwiać. Dlatego też ta sałatka zasługuje na nazwę „król imprezy”. Jest świetną późną kolacją dla gości o zaostrzonych zabawą apetytach.
Kuchnia Ameryki Środkowej to przecież świetnie skomponowane, pełne smaku składniki o bardzo swojskim charakterze. Czego tu nie mamy! Jest dobrze doprawiona mielona wieprzowina, pożywna fasola i tak lubiana szczypta pikanterii. A jeśli przygotować taką sałatkę w zgodzie z duchem kuchni tex-mex, nawet dwie szczypty.
Lepszej szarlotki zwyczajnie nie ma. Szkoda, że nie poznałem tej receptury wcześniejKról imprezy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Marioli. Autorka używa tam nachosów z torebki. Warto jednak pamiętać, że takie chipsy to nic innego jak tylko podpieczone, pokrojone w trójkąty kawałki tortilli. Mamy więc wybór spośród tych dwóch rodzajów produktu. Naszą sałatkę przyprawiamy też dodatkowo papryczkami jalapeño, które w słoikach łatwo dziś kupić w dyskontach.
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 opakowanie nachosów
- 4 łyżki jogurtu
- Sos sriracha
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- Konserwowe jalapeño do smaku
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu paprykowego
- 100 g startego żółtego sera
- Sól, pieprz cayenne, tłuszcz do smażenia
Sałatka warstwowa na imprezę
Mięso mielone przysmażamy na patelni. W czasie smażenia przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i roztartym kuminem. Kiedy będzie złociste, odstawiamy na bok do przestudzenia.
Na dnie miski układamy warstwę posiekanej kapusty pekińskiej. Wykładamy na nią przestudzone mięso. Polewamy je sosem sriracha.
Na mięso nakładamy pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Kolejne warstwy układamy z kukurydzy, papryczek jalapeño i czerwonej fasoli. Przygotowujemy sos z jogurtu, soli i pieprzu cayenne. Można dodać do niego czosnku i/lub zbalansować smak miodem. Sosem pokrywamy sałatkę. Posypujemy ją cienką warstwą pokruszonych nachosów. Pozostałe podajemy razem z sałatką w osobnej misce.
Wypróbuj też przepisy na szybką zupę krem z warzyw i placuszki bananowe.