Smakosze.pl Produkty Nigdy nie łącz tego z grzybami. Gorszego połączenia nie ma, zatrucie masz jak w banku
Fot. Canva/Kamchatka

Nigdy nie łącz tego z grzybami. Gorszego połączenia nie ma, zatrucie masz jak w banku

6 listopada 2024

Wielu z nas uwielbia jeść grzyby. Jednak w tej kwestii powinniśmy zachować pewną ostrożność. Chodzi o łączenie tych leśnych przysmaków z niektórymi produktami. Skutki mogą być opłakane.

Grzyby wciąż popularne

Sezon grzybowy zawsze zachęca, by ruszyć do lasu na grzybobranie . Wytrawni grzybiarze mają swoją sprawdzone miejsca i doskonale wiedzą, jakich okazów w nich szukać. Ważne, by znać grzyby , które się zbiera. Wiedza o grzybach jadalnych, niejadalnych i trujących to podstawa. Grzyby dostarczają nam sporo białka, żelaza, fosforu, potasu, cynku, witaminy C, D i B.

Jedzenie grzybów dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy i mięśniowy. Naturalne antyoksydanty, które znajdują się w grzybach, wspierają też naszą odporność . W polskich lasach nie brakuje borowików, podgrzybków, kurek, kozaków, kani, maślaków, rydzów, czy gąsek. Cenimy ich smak, ale musimy wiedzieć, że nie z każdym produktem grzyby należy łączyć.

grzyby
Fot. Canva/jarmoluk
Nie wyrzucam ziemniaków, które zostały z obiadu. W kilka chwil robię z nich kluski lepsze, niż kopytka

Z jakimi produktami nie można łączyć grzybów?

Nigdy nie łączmy grzybów z alkoholem . Takie połączenie jeszcze bardziej obciąża żołądek. Musimy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne, a w połączeniu z alkoholem, mogą wywołać zatrucie pokarmowe . Niektóre gatunki, które zawierają koprynę, mogą być groźne dla naszego zdrowia, gdy połączymy je z alkoholem.

Objawami jest zaczerwienie twarzy, nudności, wymioty, przyspieszone tętno. Grzybów nie powinniśmy też łączyć z roślinami strączkowymi. Są one też ciężkostrawne, a  podane z równie ciężkostrawnymi grzybami, mogą nam poważnie zaszkodzić. Ważne jest, by grzybów nie smażyć na tłuszczu. Chłoną go jak gąbka i przez to mogą wywołać problemy żołądkowe.

Grzybów nie łącz z mięsem

Grzyby zawierają puryny, które w wyniku przemian metabolicznych zamieniają się w kwas octowy . Jego nadmiar związany jest z dną moczanową. Pacjenci, którzy cierpią na tę chorobę, powinni unikać grzybów i nie łączyć ich z mięsem oraz owocami morza . Te produkty również zawierają puryny.

Również ocet w połączeniu z grzybami może wywołać problemy żołądkowe. Odpowiada za refluks, niestrawność i wzdęcia. Dlatego, zamiast marynować grzyby, lepiej je suszyć . Tym samym zwiększymy w grzybach zawartość witaminy D. Wyjdzie nam to na zdrowie, a suszone grzyby wzbogacą smak wielu potraw. Pisaliśmy o tym, jak udrożnić odpływ w naturalny i tani sposób. Informowaliśmy o tym, że Biedronka rozdaje masło za darmo.

suszone grzyby
Fot. Canva/medwether

Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio
Tomasz Jakubiak zupełnie się tego nie spodziewał. Schorowany kucharz może się cieszyć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy