Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio
Sposób na naprawdę wilgotne ciasto? Dodać do niego twaróg. Z tym prostym i ekspresowym przepisem łatwo osiągnąć naprawdę pyszny deser.
Wilgotne ciasto
Kiedy mówimy „twaróg”, automatycznie myślimy o serniku. A jest przecież jeszcze jedna możliwość. W tym przepisie ser zmiksowany jest razem z ciastem.
Twaróg współpracuje świetnie z proszkiem do pieczenia. Pomaga babce wyrosnąć. Dzięki temu nasz deser zachowuje niezwykłą puszystość i nabiera pysznego, śmietankowego smaku.
Zalewają wodą i piją w Sardynii. Ludzie żyją tam po 100 latSzybkie ciasto
Ilustracje do przepisu na tę babkę twarogową pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Autorka dodaje tam do ciasta skórkę cytrynową. Świetnie sprawdzi się też skórka pomarańczowa czy aromat waniliowy. Z soku z owoców cytrusowych można zaś przygotować doskonały lukier do polania babki twarogowej.
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Babka twarogowa
W mikserze ucieramy masło, partiami dodając cukier. Kiedy połączą się w jednolitą masę, dodajemy jajka i miksujemy. Nie przestając mieszać, dodajemy po kawałku zmielony twaróg, a następnie skórkę z cytryny bądź aromat.
Do ciasta dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powoli mieszamy łopatką, aż całość połączy się w jednolite ciasto. Powinno być ono dość gęste.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowa babka twarogowa będzie sucha w środku, co sprawdzamy patyczkiem, a na wierzchu – rumiana. Można udekorować ją lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z klopsikami według Heni i nietypową zupę ogórkową.