Nie wyrzucam ziemniaków, które zostały z obiadu. W kilka chwil robię z nich kluski lepsze, niż kopytka
Z przepisami takimi jak ten warto od razu nagotować za dużo ziemniaków. Nie ma sposobu, żeby zmarnowały się w polskiej lodówce ugotowane kartofle. Mamy przecież przepisy na doskonałe kluski, które uratują każdą nadmiarową sztukę ziemniaka.
Kluski ziemniaczane
Kluski takie jak te przygotować można nie tylko z ugotowanych ziemniaków, lecz także z kartoflanego purée. Wystarczy dodać do niego trzy składniki. Następnie już tylko kilka minut gotowania – i gotowe.
Te ekspresowe kluski przygotowuje się podobnie jak leniwe. Dzięki temu nie trzeba zagniatać ich na stolnicy. Jest to więc szybkie danie, po którym dodatkowo nie ma dużo sprzątania.
Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanioKluski z ugotowanych ziemniaków
Ilustracje w tym przepisie pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka podaje tam takie kluski z duszonymi pieczarkami i cebulą. Doskonale odnajdą się one także jako dodatek do gulaszu czy sosu warzywnego.
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- Sól i pieprz
Leniwe kopytka
Jeśli ziemniaki są ugotowane i wystudzone, podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej, by łatwiej ugnieć je z masłem. Ubijamy je w misce, a następnie dodajemy jajko i sól i mieszamy na jednolitą masę.
Do ziemniaków dodajemy kolejno mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrabiamy, aż składniki się połącz. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Porcje na kluski odmierzamy łyżką i przekładamy do gorącej wody podobnie, jak kładzie się kluski leniwe. Kuski z ugotowanych ziemniaków gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na przyspieszenie gotowania buraków.