Smakosze.pl Porady Nigdy nie przechowuj w ten sposób brokułów. Przez to błyskawicznie stracą świeżość i smak
Canva / sambarfoto

Nigdy nie przechowuj w ten sposób brokułów. Przez to błyskawicznie stracą świeżość i smak

14 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.

Szuflada w lodówce nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania brokułów

Zielony brokuł jest bliskim krewniakiem uwielbianego kalafiora. Charakteryzuje się także zbliżonym do kuzyna smakiem. Polska jest jednym z wiodących krajów, jeśli chodzi o uprawę tego warzywa. Tym bardziej powinniśmy czerpać korzyści płynące z jego jedzenia.

Brokuły są bardzo zdrowe i niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Do tego odznaczają się niską kalorycznością. Dostarczają nam cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Aby w pełni z tego korzystać, należy wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać brokuły.

Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania brokułów?

Aby cieszyć się doskonałym smakiem brokułów, trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepsze egzemplarze w sklepie . Jeśli przyniesiemy do domu zwiędłe warzywa, nie na wiele zda się cała wiedza o przechowywaniu . Podpowiadamy, czym kierować się przy kupowaniu brokułów .

Kiedy kupujemy brokuły, zwróćmy najpierw uwagę na ich barwę . Główki powinny być ciemnozielone i zwarte . Nie bez znaczenia pozostaje także wygląd łodyżek oraz spodniej części różyczek . Całe warzywo powinno być intensywnie zielone, bez miejsc o żółtawym zabarwieniu .

Świeży, a więc intensywnie zielony brokuł będzie mógł nieco dłużej poleżeć w naszej kuchni . Jeśli kupimy takiego, który zaczął żółknąć, najlepiej spożyć go jeszcze tego samego dnia . Choć żółknące brokuły nie są w żaden sposób szkodliwe, to są zdecydowanie mniej intensywne w smaku . Ich nie do końca chrupiąca struktura także pozostawia trochę do życzenia .

Prawidłowo wybrany i przechowywany brokuł będzie wciąż apetyczny przez kolejne 3-4 dni . Przy zachowaniu szczególnej uwagi możemy cieszyć się jego smakiem nawet do tygodnia . Aby osiągnąć taki wynik, kluczowe jest właściwe przechowywanie warzywa . Poniżej znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat .

Jak powinno się przechowywać brokuły?

Dbanie o brokuły możemy zacząć od razu po przyniesieniu ich do domu . Działa na nie niekorzystnie zbyt wysoka temperatura . Pod jej wpływem różyczki, które w rzeczywistości są pąkami, zaczynają rozkwitać na żółto . Z tego względu od razu po powrocie z zakupów warto opłukać brokuły w bardzo zimnej wodzie .

Brokuły dłużej zachowają świeżość, jeśli zapewnimy im wilgoć . Aby tego dokonać, można zwilżyć czystą ściereczkę w lodowatej wodzie i owinąć główkę warzywa . Taki pakunek wkładamy następnie do foliowej torebki i przechowujemy w lodówce . Brokuły trzymane w ten sposób pozostaną świeże przez 3-4 dni .

Drugim sposobem na przechowywanie brokułów jest odcięcie z nich różyczek . Te umieszczany w pojemniku z zimną wodą łodyżkami do dołu. Dzięki temuąbędę mogły na bieżąco pobierać niezbędną im wodę . Gotowy pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki .

Wiele osób brokuły przechowuje w specjalnej szufladzie przeznaczonej na warzywa . W tym miejscu lodówki panuje jednak wyższa temperatura, niż w innych jej partiach . W skrajnych przypadkach może osiągnąć nawet do 10 stopni . Nie są to najlepsze warunki dla tego warzywa.

Najlepsze do przechowywania brokułów są środkowe półki w urządzeniu . Zadbajmy też, by nie leżały one w bezpośredniej bliskości gruszek oraz jabłek . Owoce wydzielają bowiem etylen, na który brokuły są bardzo wrażliwe . Jeśli zastosujecie się do tych rad, Wasze warzywa dłużej pozostaną świeże i apetyczne . Raz na zawsze rozwiewamy wątpliwości, czy brokuły są jadalne . Warzywo smażone w złocistej panierce sprawdzi się na rozmaite okazje .

świeże brokuły.png
Canva / Mizina
Zetrzyj cukinię i dodaj jajka. Ten tani obiad starczy nawet na 3 dni
Odkąd koleżanka mi to pokazała, przestałam czyścić kurki w wodzie z solą. Już nigdy nie zrobię inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy