Nigdy nie przechowuj w ten sposób brokułów. Przez to błyskawicznie stracą świeżość i smak
Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.
Szuflada w lodówce nie jest odpowiednim miejscem do przechowywania brokułów
Zielony brokuł jest bliskim krewniakiem uwielbianego kalafiora. Charakteryzuje się także zbliżonym do kuzyna smakiem. Polska jest jednym z wiodących krajów, jeśli chodzi o uprawę tego warzywa. Tym bardziej powinniśmy czerpać korzyści płynące z jego jedzenia.
Brokuły są bardzo zdrowe i niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Do tego odznaczają się niską kalorycznością. Dostarczają nam cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Aby w pełni z tego korzystać, należy wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać brokuły.
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania brokułów?
Aby cieszyć się doskonałym smakiem brokułów, trzeba wiedzieć, jak wybrać najlepsze egzemplarze w sklepie . Jeśli przyniesiemy do domu zwiędłe warzywa, nie na wiele zda się cała wiedza o przechowywaniu . Podpowiadamy, czym kierować się przy kupowaniu brokułów .
Kiedy kupujemy brokuły, zwróćmy najpierw uwagę na ich barwę . Główki powinny być ciemnozielone i zwarte . Nie bez znaczenia pozostaje także wygląd łodyżek oraz spodniej części różyczek . Całe warzywo powinno być intensywnie zielone, bez miejsc o żółtawym zabarwieniu .
Świeży, a więc intensywnie zielony brokuł będzie mógł nieco dłużej poleżeć w naszej kuchni . Jeśli kupimy takiego, który zaczął żółknąć, najlepiej spożyć go jeszcze tego samego dnia . Choć żółknące brokuły nie są w żaden sposób szkodliwe, to są zdecydowanie mniej intensywne w smaku . Ich nie do końca chrupiąca struktura także pozostawia trochę do życzenia .
Prawidłowo wybrany i przechowywany brokuł będzie wciąż apetyczny przez kolejne 3-4 dni . Przy zachowaniu szczególnej uwagi możemy cieszyć się jego smakiem nawet do tygodnia . Aby osiągnąć taki wynik, kluczowe jest właściwe przechowywanie warzywa . Poniżej znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat .
Jak powinno się przechowywać brokuły?
Dbanie o brokuły możemy zacząć od razu po przyniesieniu ich do domu . Działa na nie niekorzystnie zbyt wysoka temperatura . Pod jej wpływem różyczki, które w rzeczywistości są pąkami, zaczynają rozkwitać na żółto . Z tego względu od razu po powrocie z zakupów warto opłukać brokuły w bardzo zimnej wodzie .
Brokuły dłużej zachowają świeżość, jeśli zapewnimy im wilgoć . Aby tego dokonać, można zwilżyć czystą ściereczkę w lodowatej wodzie i owinąć główkę warzywa . Taki pakunek wkładamy następnie do foliowej torebki i przechowujemy w lodówce . Brokuły trzymane w ten sposób pozostaną świeże przez 3-4 dni .
Drugim sposobem na przechowywanie brokułów jest odcięcie z nich różyczek . Te umieszczany w pojemniku z zimną wodą łodyżkami do dołu. Dzięki temuąbędę mogły na bieżąco pobierać niezbędną im wodę . Gotowy pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki .
Wiele osób brokuły przechowuje w specjalnej szufladzie przeznaczonej na warzywa . W tym miejscu lodówki panuje jednak wyższa temperatura, niż w innych jej partiach . W skrajnych przypadkach może osiągnąć nawet do 10 stopni . Nie są to najlepsze warunki dla tego warzywa.
Najlepsze do przechowywania brokułów są środkowe półki w urządzeniu . Zadbajmy też, by nie leżały one w bezpośredniej bliskości gruszek oraz jabłek . Owoce wydzielają bowiem etylen, na który brokuły są bardzo wrażliwe . Jeśli zastosujecie się do tych rad, Wasze warzywa dłużej pozostaną świeże i apetyczne . Raz na zawsze rozwiewamy wątpliwości, czy brokuły są jadalne . Warzywo smażone w złocistej panierce sprawdzi się na rozmaite okazje .