Zetrzyj cukinię i dodaj jajka. Ten tani obiad starczy nawet na 3 dni
Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
Cukinia, czyli porcja zdrowia na talerzu
Cukinia jest źródłem witaminy C i B, ale dostarczy nam też potasu oraz magnezu. To zielone warzywo o delikatnym orzechowym smaku jest również dobrym źródłem beta-karotenu. Warto przyrządzać cukinię, bo jedzenie jej dobroczynnie wpłynie na nasz układ odpornościowy i poprawi nasz wzrok.
Cukinia dobrze wpływa na stan dziąseł i zębów. Jest nie tylko zdrowa, ale też można przyrządzić z niej różne dania obiadowe. Jednym z nich jest zapiekanka z cukinii. Ten tani i sycący obiad możemy jeść nawet przez 3 dni. Zapiekanka na pewno nam się nie znudzi- jest bardzo smaczna.
Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobićJak przygotować zapiekankę z cukinii?
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 cukinie
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 100 g sera
- 100 g szynki gotowanej
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy z nich sok i przekładamy do miski. Z cukinii odcinamy końcówki, nie obieramy jej i ścieramy na tarce. Odciskamy sok z cukinii, przekładamy starte warzywo do miski z ziemniakami.
Wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy bułką tartą. Nakładamy warstwę masy z cukinii, ścieramy na tarce ser i układamy warstwę sera w naczyniu. Na ser kładziemy plastry szynki, a na nią warstwę masy z cukinii. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy zapiekankę około 40 minut.
Zapiekanka z cukinii- pyszna i tania
Ta zapiekanka z cukinii jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy zetrzeć cukinię, ziemniaki, dodać jajka i zaraz mamy gotowy obiad. Jest to danie bardzo smaczne, aromatyczne, które dosłownie rozpływa się w ustach. Tarty ser stanowi tu ciekawy dodatek.
Zapiekanka jest bardzo zdrowa i sycącą. To danie możemy podać nie tylko na obiad, ale też przygotować na kolację. Będzie smakować nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Warto ją podać z surówką z warzyw sezonowych. Pisaliśmy o faszerowanej cukinii. Podawaliśmy przepis na cukinię po indyjsku.
Źródło: YouTube/@ricettefresche