Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym. Nawet mięsożercy się im nie oprą

Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym. Nawet mięsożercy się im nie oprą

Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym
canva/Lesyy

Próbowaliście brokułów w cieście? Zielone warzywo otoczone smakowitą panierką doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym. Sekretem tej znakomitej przekąski jest bułka tarta. Dzięki niej całość jest przyjemnie chrupiąca. Spróbujcie — jeszcze nie raz zrobicie.

Brokuły w cieście są niebanalnym smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a efekty was zachwycą. Podajcie z wyrazistym sosem czosnkowym. Będzie pysznie.

Przepis na znakomite brokuły w cieście z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej

  • 200 ml mleka lub napoju sojowego

  • 2 jaja

  • 5 łyżek wody

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos czosnkowy:

  • po pół szklanki majonezu i jogurtu naturalnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić brokuły w cieście? Z instrukcją krok po kroku na pewno wam się uda

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie przez 3-5 minut, zależnie od wielkości kawałków. Można też przygotować je na parze. W misce łączymy mleko, wodę, jaja, mąkę i olej. Całość mieszamy i doprawiamy wedle uznania.

Każdą różyczkę brokuła maczamy w przygotowanym cieście, a następnie dokładnie obtaczamy ją w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż uzyskamy piękny złocisty kolor panierki. Odsączamy na bibule i podajemy z sosem czosnkowym.

Jak przygotować domowy sos czosnkowy?

Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Mieszamy i sprawdzamy smak. Doprawiamy wedle uznania. Jeśli sos wyszedł kwaśny, dodajemy cukier.

Wskazówka: w wersji roślinnej możemy wykorzystać majonez z aqufaby i jogurt sojowy. Tez będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie smaczne przepisy wykorzystujące brokuła. Szczególnie polecamy purée ziemniaczane z jego dodatkiem oraz tę znakomitą jajecznicę.

Brokuły w cieście są pyszne
canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: