Nigdy nie sięgaj po takie liście laurowe. Zupa kompletnie straci smak
Liście laurowe są niezastąpioną przyprawą podczas gotowania wielu dań. Ten, bardzo często niedoceniany składnik, ma wiele właściwości oraz zastosowań i to nie tylko w kuchni. Niestety, nie każdy liść laurowy jest wart uwagi. Niektóre odmiany są słabej jakości, a przez to pozbawione są smaku. Jakich liści laurowych nie kupować?
Liście laurowe? Przecież to nie ma sensu
Przyprawy , od momentu odkrycia ich zastosowań w kuchni, dodawały daniom odpowiedniego smaku i aromatu. Jedną z najbardziej znanych, a także kontrowersyjnych, bo dzielących kucharzy na jej zwolenników i przeciwników, są liście laurowe. Niektórzy twierdzą, że ta przyprawa jest zbędnym dodatkiem, bo w ogóle nie dodaje potrawom smaku ani aromatu, o którym tyle się mówi.
To stwierdzenie jest prawdziwe, tylko jeżeli odnosi się do liści laurowych złej jakości. Dlatego ważne jest, aby dokładnie sprawdzać informacje dotyczące odmiany i pochodzenia produktu. Która odmiana jest najlepsza?
Liść laurowy liściowi nierówny
Choć na pierwszy rzut oka liście laurowe są do siebie podobne, różnią się pochodzeniem i odmianą, a to przekłada się na walory smakowe i zapachowe. Na tę różnicę uwagę zwrócił Ethan Frisch, współzałożyciel marki Burlap and Barrel, która zajmuje się importowaniem przypraw w Stanach Zjednoczonych.
Ktoś niezaznajomiony z profilem smakowym liścia laurowego może nie zauważyć subtelnego wpływu tej rośliny i twierdzić, że nie ma ona żadnego wpływu – powiedział Frisch w rozmowie z portalem livescience.com.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W naszych sklepach dostępne są liście z europejskiej odmiany o nazwie – Laurus nobilis L., z kolej w Ameryce Północnej istnieje kalifornijski liść laurowy (Umbellularia californica). Amerykańska odmiana charakteryzuje się tym, że jej liście mają bardziej cytrusowy, sosnowy aromat. Te liście bez problemu można dostać również w Polsce, kupując je przez sklepy internetowe.
Liście laurowe - jak przedłużyć aromat?
Aby liście laurowe dłużej zachowały aromat i były przydatne, warto zadbać również o ich odpowiednie przechowywanie. Po rozpakowaniu torebki z przyprawą warto przełożyć ją do słoika i szczelnie zamknąć. Dzięki temu nie stracą swoich właściwości.
Warto zwrócić uwagę także na miejsce, gdzie będzie przechowywany słoik. Powinno być suche, o stałej temperaturze pokojowej i pozbawione dostępu do światła. Świetnie sprawdzi się do tego szafka kuchenna. Stosując się do tych wskazówek, liście laurowe będą przydatne nawet kilka miesięcy.