Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp kakao do mleka skondensowanego i wymieszaj. To deser na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.02.2025 08:53

Wsyp kakao do mleka skondensowanego i wymieszaj. To deser na medal

deser z mleka zagęszczonego
Fot. youtube.com/magische_desserts

Oto przepis na jeden z najprostszych deserów, jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy w rondelku połączyć dwa składniki, a potem dać im zastygnąć. Efektem jest ciągutka, podobna do krówek, ale o nieco głębszym, nieoczywistym smaku.

Deser z mleka zagęszczonego

Starsi pamiętają jeszcze czasy, w którym przysmaki takie jak zagęszczone słodzone mleko z puszki należały do najłatwiej dostępnych słodyczy. Kreatywność w wykorzystaniu takiego mleka do przygotowania deserów była na wagę złota. Puszki z mlekiem zagęszczonym wciąż łatwo kupić, choć przyćmiewają je regały sklepowe zastawione najrozmaitszymi wariantami cukierków i batoników.

Ale ten przepis to coś więcej niż po prostu zamiennik kupnych słodyczy. To dla wielu także podróż w czasie, a przy tym prosta, ciastopodobna przekąska. Po więcej wariantów takiego mleka warto udać się do wschodnich delikatesów – mleko zagęszczone wciąż jest niezwykle popularne w krajach byłego ZSRR.

puszka mleka
fot. youtube.com/magische_desserts
Rosyjski sklep działa w najlepsze w Polsce. Towar leży w kartonach, ceny wprawiają w osłupienie

Mleko skondensowane na deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Magische Desserts. W podobny sposób przygotować można pojedyncze cukierki, obtaczając je w kakao i/lub cynamonie ze wszystkich stron. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, łatwo przygotować je nie w krojonych porcjach, ale jako kuleczki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 puszka mleka zagęszczonego
  • Kakao
  • Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu
masa z mleka
fot. youtube.com/magische_desserts

Krówki z mleka skondensowanego

Mleko wylewamy do rondelka. Dodajemy 2-4 łyżki kakao – do smaku, w zależności od tego, jak bardzo ma zrównoważyć słodycz mleka. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia.

Małą miseczkę, np. naczynie żaroodporne 20x20 cm, wykładamy folią spożywczą. Dobrze wymieszane i zgęszczone na lepką, ale nie lejącą się masę mleko wylewamy do środka. Warstwę wyrównujemy i przykrywamy folią z wierzchu.

zagęszczone mleko
fot. youtube.com/magische_desserts

Na talerz wysypujemy kakao i ewentualnie cynamon. Kiedy masa zupełnie przestygnie, obtaczamy ją dokładnie ze wszystkich stron sypkim kakao, dociskając lekko. Kroimy na kawałki i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na pierogi wiejskie i placuszki z płatków owsianych.

porcjowany deser
fot. youtube.com/magische_desserts