Smakosze.pl Porady Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. To powszechny błąd, ryzykujesz zdrowiem
Fot. Shutterstock

Nigdy nie używaj papieru do pieczenia w ten sposób. To powszechny błąd, ryzykujesz zdrowiem

16 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zawsze używasz papieru do pieczenia? Lepiej przyjrzyj się uważnie informacjom na jego opakowaniu. Stosowanie tego produktu może mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie. Niestety większość osób nie jest tego świadoma.

Niebezpieczny papier do pieczenia

Papier do pieczenia zyskał uznanie wielu gospodyń. Produkt ułatwia utrzymanie w czystości i w dobrym stanie blachy, a także inne naczynia służące do wypieków. Ponadto używając papieru, można zapobiec przywieraniu wypieków.

Okazuje się jednak, że pomimo wielu zastosowań i przydatności papieru w kuchni , produkt może okazać się szkodliwe. Jak to możliwe, że papier przeznaczony do pieczenia może być niekorzystny dla zdrowia? Wiele osób nie czyta uważnie informacji, które są zawarte na opakowaniu tego produktu. Poniżej wyjaśniamy co i jak

papier.jpg
Fot. Canva/Africa images
Poszedł do sklepu i sprawdził cenę faworków. Kwota zwala z nóg

Dlaczego papier do pieczenia jest szkodliwy?

Papier do pieczenia jest niebezpieczny tylko wtedy, kiedy jest niewłaściwie używany. Nie każdy wie, że maksymalna temperatura, w której może być używany papier, wynosi maksymalnie 220 stopni Celsjusza. Częściej jest to zaledwie 210 stopni lub wręcz 200 stopni. Przekraczając tę temperaturę, papier staje się niebezpieczny, bo toksyny, które się z niego wydobywają, trafiają do żywności.

Jest to spowodowane tym, że powłoka papieru pokryta jest z silikonu z piasku i kwarcu lub quilonu. Podczas pieczenia wydobywają się wieczne chemikalia, które są niebezpieczne dla środowiska oraz zdrowia . Ich przedostanie się do organizmu, może powodować nowotwory, choroby tarczycy lub uszkadzać wątrobę.

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Jeżeli obawiasz się używania papieru do pieczenia lub wiesz, że temperatura podczas pieczenia przekroczy 220 stopni Celsjusza, warto skorzystać z wielorazowej maty teflonowej.

Pamiętaj także, że papier do pieczenia jest jednorazowy i nie można używać go ponownie. Pod żadnym pozorem nie wolno używać ponownie papieru, który uległ przypaleniu.

Sprawdź także, co dodać do zupy pomidorowej, aby była smaczniejsza oraz dowiedz się, jaka przyprawa jest wycofywana ze sklepów .

wypieki.jpg
Fot. Canva/Oleg Magni
Podpiekam pomidory z tym warzywem i dodaję bulion. Po chwili mam najlepszą pomidorową na świecie
Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelec. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy