Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zrób przed obróbką żołądków drobiowych. Będą mięciutkie i pyszne
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.01.2025 14:32

Zrób przed obróbką żołądków drobiowych. Będą mięciutkie i pyszne

Żołądki w głębokim talerzu
Fot. Shutter/AS Foodstudio

Istnieje wiele dań, które zostały trochę zapomniane. Między innymi są to żołądki drobiowe. Kiedyś były popularnym posiłkiem na stołach w czasach PRL-u, a obecnie ustępują miejsca innym rodzajom mięs. Wiele osób, a nawet kucharzy, postrzega je jako mało atrakcyjny produkt gorszej jakości. Jednak nie można ich przecież całkowicie skreślać. Koniecznie sprawdź, jak przygotować najlepsze żołądki drobiowe.

Jak przyrządzić żołądki drobiowe?

Przede wszystkim kulinarny sukces tego dania zależy od wyboru świeżych podrobów. Żołądki drobiowe powinny charakteryzować się delikatnym zapachem oraz być wolne od jakichkolwiek przebarwień. Jeśli produkt nie jest świeży, to będzie miał widoczne ciemne ślady i żółte plamy. A więc świeżość mięsa to podstawa, ponieważ nawet najlepszy kucharz nie zdoła ugotować posiłku z nieświeżych podrobów. 

Surowe żołądki drobiowe na talerzu
Fot. Canva

Jak sprawić, aby żołądki drobiowe były miękkie?

Żołądki drobiowe można serwować na wiele sposobów. Jedną z najpopularniejszych metod ich przygotowania jest duszenie, które świetnie się również sprawdza jako baza do gulaszu. Jednak nieważne, na jaki przepis się zdecydujemy, sekretem miękkości żołądków drobiowych są pewne zasady, których należy przestrzegać, abyśmy finalnie byli zadowoleni z naszego dania. 

Pracę w kuchni warto zacząć od starannego oczyszczenia podrobów z błonek i żył, które mogłyby sprawić, że żołądki pozostałyby twarde, nawet po długim gotowaniu. Po usunięciu niepotrzebnych elementów płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą.

Najlepsze efekty uzyskujemy, korzystając ze świeżych żołądków drobiowych. Kiedy jednak sięgamy po mrożone, kluczowa jest cierpliwość. Powinniśmy dać im czas na rozmrożenie się. Szybkie rozmrażanie w mikrofalówce lub piekarniku może prowadzić do twardnienia mięsa.

Kolejnym krokiem jest zanurzenie mięsa chłodnej wodzie na godzinę lub dwie, jeszcze przed samą obróbką. Dzięki temu otrzymamy miękkie kąski. 

Żołądki drobiowe można gotować lub dusić w aromatycznym bulionie z przyprawami, jednak warto unikać dodawania soli na początku gotowania. Najlepiej ją dodać pod koniec procesu, aby podroby zachowały swoją delikatność. W przeciwnym razie mogą stać się twarde.

Czas gotowania żołądków drobiowych jest zależny od wielkości porcji. Przykładowo, jeśli gotujemy obiad dla czterech osób, to gotowanie powinno trwać co najmniej godzinę

Czym doprawić żołądki drobiowe?

Doskonałym dodatkiem do żołądków drobiowych, który jeszcze bardziej podkreśli ich smak, jest majeranek. Warto również rozważyć użycie ziela angielskiego oraz liścia laurowego, które wzbogacą aromaty potrawy. Czosnek natomiast doda jej wspaniałego zapachu, a szczypta słodkiej i pikantnej czerwonej papryki doda charakteru.

Sprawdź przepis na galaretkę z kurczaka. Zobacz, jaka zupa jest najlepsza na mrozy

Duża ilość przypraw
Fot. Canva