Tego pierwiastka w diecie nie ma prawie żaden Polak. To wcale nie witamina D ani żelazo
Już nie tylko witamina D oraz żelazo. Według dietetyczki Polakom brakuje innego, cennego dla organizmu pierwiastka. Niedobór tego składnika nie jest zauważalny od razu. Mimo to do swojej diety warto dodać produkty, które go zawierają.
Zbilansowana dieta to nie wszystko
Wydawać by się mogło, że zbilansowana i dopasowana do naszych potrzeb dieta jest wystarczająca, i dostarcza nam wszystkiego, czego potrzebujemy. Innego zdania jest jednak dietetyczka, która w mediach społecznościowych funkcjonuje pod nazwą – niekoniecznie_dietetycznie. Ekspertka udostępniła na Instagramie krótki film, w którym zwraca uwagę, że w diecie Polaków brakuje cennego pierwiastka, jakim jest wapń.
Ponadto dietetyczka powołuje się na badania przeprowadzone w latach 2017-2020, z których wynika, że tego składnika brakuje w diecie aż 80 proc. Polaków. Brak tego składnika dotyczy każdego niezależnie od płci i wieku.
Dlaczego wapń jest aż tak cenny?
Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym do poprawnego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę budulcową oraz regulacyjną, dlatego jest składnikiem kości, zębów oraz chrząstek. Układ kostny jest także magazynem pierwiastka, skąd trafia do układu krążenia.
Jako składnik krwi odpowiada za jej poprawne ciśnienie oraz za jej prawidłowe krzepnięcie. Zastosowanie pierwiastka jest naprawdę szerokie, więc nie może zabraknąć go w diecie każdego z nas. W jakim produkcie znajduje się go najwięcej?
Dieta bogata w wapń
Aby dostarczyć organizmowi wapń, do diety należy dodać produkty powstałe z mleka. To właśnie w nich znajduje się największe stężenie tego pierwiastka. Dlatego warto spożywać ser edamski, jogurt naturalny oraz czyste mleko.
Wapń znajduje się także w produktach roślinnych. Są to między innymi: orzechy laskowe, biała fasola, płatki owsiane oraz ryż brązowy. Świetnym źródłem wapnia są także sardynki w pomidorach.
Sprawdź także, dlaczego Magda Gessler jest w żałobie oraz dowiedz się, czego nie robić z ogórkami kiszonymi zimą.