Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie wyrzucaj liści z kalafiora. Zrobisz z nich prawdziwy przysmak
Fot. Canva/Aurelie Le Moigne

Nigdy nie wyrzucaj liści z kalafiora. Zrobisz z nich prawdziwy przysmak

8 września 2024

Ugotowany kalafior zwykle podajemy z masełkiem i bułką tartą. Jednak jego liście wyrzucamy. Teraz warto je zatrzymać i ugotować smaczną potrawę z liści kalafiora. Na obiad będzie jak znalazł.

Nie wyrzucaj liści kalafiora, gotuj zupę

Kalafior często podajemy do obiadu. Z dodatkiem rumianej bułki tartej i masełka nie ma sobie równych. Liście z kalafiora zazwyczaj lądują w koszu na śmieci . Jednak musimy wiedzieć, że warto wykorzystać je w kuchni. Co zrobić z liści kalafiora?

Kucharz Piotr Ogiński, który w sieci prowadzi kanał Kocham Gotować, zna smaczny sposób na tę pozostałość z kalafiora. Z liści gotuje zupę o wyrazisty smaku . Dodaje do niej czosnek, chili, ale też ziemniaki i por. Przepis na tę kremową zupę z liści kalafiora można zobaczyć na Facebooku Kocham Gotować. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

liście kalafiora
Fot. Facebook/Kocham Gotowac
Zapomnij o mielonych i schabowych. Kotlety gyros są jeszcze smaczniejsze

Jak ugotować zupę z liści kalafiora?

Składniki:

  • liście z 1 kalafiora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 1 chili
  • 5 ziemniaków
  • 200 ml śmietanki
  • sól
  • sok z ⅓ cytryny

Przygotowanie zupy zaczniemy od wykrojenia łodygi z liści kalafiora. Myjemy je i małe listki też. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na klarowanym maśle . Wsypujemy mąkę pszenną, mieszamy i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

Dorzucamy twardą część liści kalafiora i zalewamy bulionem warzywnym. Po 10 minutach dodajmy posiekaną papryczkę chili, pora i zieloną część liści kalafiora . Po 5 minutach wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze kilka minut i na koniec wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy i od razu podajemy.

Zupa z kalafiora, czyli palce lizać

Zupa z liści kalafiora wychodzi gęsta i treściwa. Jest też kremowa i pełna wyrazistego smaku. Natomiast liście kalafiora gwarantują świeży i dość łagodny smak , który doskonale łączy się z ostrymi nutami chili. Dlatego nie wyrzucajmy już liści kalafiora.

Ugotujmy z niej pyszną i sycącą zupę. Przepis Piotr Ogińskiego jest gwarancją  doskonałego smaku. Prosta receptura przyda się każdemu, kto zajmuje się kuchnią. Pisaliśmy o tym, jak upiec  znakomite ciasto z jabłkami. Informowaliśmy, ile zdaniem eksperta, możemy zjeść jajek  w ciągu dnia.

zupa
Fot. Facebook/Kocham Gotowac
Danuta Martyniuk jest mistrzynią w pieczeniu ciasta ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie
Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy