Ekspert powiedział, ile jajek można zjeść w ciągu dnia. Ta liczba wprawia w osłupienie
Jajka chętnie jadamy na śniadanie i dodajemy do rozmaitych dań. Jednak czasem pojawia się pytanie o to ile, jajek dziennie możemy bezpiecznie spożyć. Ekspert nie ma tu żadnych wątpliwości.
Jajka w naszej diecie
Jajka przeważnie mamy w swoich lodówkach. Jadamy je na śniadanie, podajemy na miękko, twardo i w formie jajecznicy. Jajka trafiają też do sałatek, ciast i deserów. Jest ich sporo w naszej diecie. Jedno jajko dostarcza nam 90 kalorii i niezłą porcję aminokwasów, związków mineralnych i witamin.
Profesor Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu powiedział w rozmowie z portalem rynkzdrowia.pl:
Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłeW żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, B12, A+E oraz kwas foliowy. Natomiast białko pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego
Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?
Jajka są wartościowym elementem naszej diety. Jednak, ile dziennie możemy ich zjeść? Czasem pojawia się takie pytanie wśród smakoszy. Ekspert stawia sprawę jasno. Profesor Mariusz Korczyński przekazuje w rozmowie z portalem rynekzdrowia.pl:
Osoby zdrowe bez problemów z cholesterolem według wskazać WHO mogą zjeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie
Naukowiec odnosi się też do barwy skorupki:
Wokół jaj narosło sporo mitów, dlatego warto wyjaśnić, np., że barwa skorupy uwarunkowana jest genetycznie. Żywienie kur nie ma z nią nic wspólnego. Nie jest prawdą, że jaja w białej skorupce są mniej zdrowe albo mniej smaczne od tej w brązowej
Polacy wolą ciemniejsze żółtka
Podobnie sprawa się ma z kolorem żółtka. Ekspert tłumaczy również tę kwestią. W rozmowie z portalem rynkzdrowia.pl mówi:
Polscy konsumenci wolą te bardziej wybarwione, choć również jasna barwa żółtka nie oznacza, że w jajku jest mniej składników odżywczych. Francuzi preferują wręcz pomarańczowe żółtka i takie dostają
Kolor żółtka zależy od składników zawartych w paszy. Natomiast Polacy wybierają częściej jajka w brązowych skorupach, a Amerykanie w białych. Ekspert zdradził też, w jaki sposób ocenić świeżość jajka. Wystarczy włożyć je do szklanki z wodą. Jeśli leży na dnie, to jest świeże. Gdy jajko wypływa na powierzchnię, to lepiej jego nie jeść. Pisaliśmy o tym, dlaczego nie powinniśmy płukać makaronu po ugotowaniu. Polecaliśmy pyszny i błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia.
Źródło: rynekzdrowia.pl, zdrowie.radiozet.pl