Zapomnij o mielonych i schabowych. Kotlety gyros są jeszcze smaczniejsze
Schabowe i mielone to klasyki kuchni polskiej. Jednak musisz spróbować czegoś zupełnie innego. Kotlety gyros zachwycą smakiem i sprawią, że będziesz często wracać do tego przepisu. Gwarantuje kulinarny sukces.
Kotlety gyros najlepsze na obiad
Przyrządzasz kotlety na obiad? To bardzo popularne danie. Zwykle robi się je ze schabu lub z mięsa mielonego. Smaczne i proste w przygotowaniu są w sam raz na obiad. Jednak pora skosztować dania, które będzie kulinarnym odkryciem.
Mowa o kotletach gyros, które robi się z warzywami i sosem. Kotlety gyros z kurczaka trafiają do piekarnika i wkrótce na stół. Wyróżniają się dość ostrym smakiem, zawierają paprykę, ogórki konserwowe i są zapiekane pod serową pierzynką. Poniżej znajdziesz przepis na wyborne kotlety gyros.
Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiemJak przyrządzić kotlety gyros?
Składniki:
- 4 filety z udek kurczaka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ¼ kg sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
Przygotowanie kotletów gyros zacznij od delikatnego rozbicia misa z udek kurczaka. Oprósz je solą i przyprawą gyros. Zarumień mięso z dwóch stron na patelni. Następnie ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój w kostkę ogórki konserwowe, paprykę czerwoną i żółtą.
Wymieszaj je z keczupem i majonezem. Taki sos z warzywami ułóż na każdej porcji kurczaka w blaszce. Wierzch posyp obfici startym żółtym serem. Kotlety gyros wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.
Kotlety gyros lepsze od tradycyjnych kotletów
Kotlety gyros wychodzą lekko pikantne, a dodatek sosu z warzywami sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Kotlety zapiekane pod serową pierzynką wychodzą znakomicie. Mięso jest soczyste i delikatne. Atutem tego dania jest też łatwość przygotowania.
Kotlety z sosem i warzywami robi się w prosty sposób. Potem wystarczy 40 minut w piekarniku i smaczny obiad jest już gotowy. Przyrządź je w swojej kuchni i przekonaj się, jak bardzo są dobre. Pisaliśmy o tym, jak upiec drożdżowe ciastka z pysznym dżemem. Podpowiadaliśmy, dlaczego nie warto trzymać miodu w kuchennej szafce.
Źródło: beszamel.se.pl