Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Danuta Martyniuk jest mistrzynią w pieczeniu ciasta ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.09.2024 10:10

Danuta Martyniuk jest mistrzynią w pieczeniu ciasta ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie

ciasto
Fot. Canva/czarny_bez, Facebook/Pytanie na śniadanie

We wrześniu śliwki smakują najlepiej. Dlatego warto tak jak Danuta Martyniuk upiec ciasto z tymi lubianymi owocami. Prosty przepis zapewnia pyszny efekt na talerzu. Ciasto ze śliwkami będzie w sam raz na deser.

Ciasto ze śliwkami najlepsze od Danuty Martyniuk

Danuta Martyniuk zna się na gotowaniu i pieczeniu ciast. Swoimi patentami chętnie dzieli się w telewizyjnych programach śniadaniowych. Tym razem żona gwiazdora disco polo postawiła na pyszne ciasto z owocami, których nie brakuje we wrześniu. Mowa o śliwkach, których mamy pod dostatkiem.

Warto poznać przepis Danuty Martyniuk na znakomite ciasto ze śliwkami. Przygotowuje się je szybko, a wypiek jeszcze szybciej znika z talerzy. Wszystko dlatego, że ciasto wychodzi wilgotne, owoce są soczyste, a całość zniewala smakiem. Poniżej przedstawiamy przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami.

ciasto
Fot. Canva/czarny_bez
Kroję cebulę i pomidory, kładę na patelni i wlewam tę mieszankę. To śniadanie zasługuje na nagrody i medale

Jak upiec ciasto ze śliwkami z przepisu Danuty Martyniuk?

Składniki:

  • 800 g śliwek węgierek
  • 200 g masła i do wysmarowania też
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta ze śliwkami zacznij od utarcia masła o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Dodaj jajka i ubijaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dalej miksuj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Tortownicę wysmaruj masłem, wlej ciasto i wygładź powierzchnię. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Owoce ułóż na cieście miąższem do dołu. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Ciasto ze śliwkami, czyli pyszne i błyskawiczne

Po upieczeniu ciasto zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Następnie wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Od razu pokrój i podawaj. Ciasto ze śliwkami jest błyskawiczne i pięknie wyrasta. Puszyste i pełne owoców będzie idealnym deserem na koniec lata. 

Wypróbuj przepis od Danuty Martyniuk. Dzięki niemu upieczesz smaczne ciasto, które podbije podniebienie każdego łasucha. Szybkie i pyszne szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jakie mięso warto kupić na grilla w Biedronce. Radziliśmy, co w sypać do jogurtu, by obniżyć poziom cukru. 

ciasto
Fot. Canva/Silberkorn

Źródło: smaker.pl