Danuta Martyniuk jest mistrzynią w pieczeniu ciasta ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie
We wrześniu śliwki smakują najlepiej. Dlatego warto tak jak Danuta Martyniuk upiec ciasto z tymi lubianymi owocami. Prosty przepis zapewnia pyszny efekt na talerzu. Ciasto ze śliwkami będzie w sam raz na deser.
Ciasto ze śliwkami najlepsze od Danuty Martyniuk
Danuta Martyniuk zna się na gotowaniu i pieczeniu ciast. Swoimi patentami chętnie dzieli się w telewizyjnych programach śniadaniowych. Tym razem żona gwiazdora disco polo postawiła na pyszne ciasto z owocami, których nie brakuje we wrześniu. Mowa o śliwkach, których mamy pod dostatkiem.
Warto poznać przepis Danuty Martyniuk na znakomite ciasto ze śliwkami. Przygotowuje się je szybko, a wypiek jeszcze szybciej znika z talerzy. Wszystko dlatego, że ciasto wychodzi wilgotne, owoce są soczyste, a całość zniewala smakiem. Poniżej przedstawiamy przepis Danuty Martyniuk na ciasto ze śliwkami.
Kroję cebulę i pomidory, kładę na patelni i wlewam tę mieszankę. To śniadanie zasługuje na nagrody i medaleJak upiec ciasto ze śliwkami z przepisu Danuty Martyniuk?
Składniki:
- 800 g śliwek węgierek
- 200 g masła i do wysmarowania też
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cynamon
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta ze śliwkami zacznij od utarcia masła o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Dodaj jajka i ubijaj. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dalej miksuj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
Tortownicę wysmaruj masłem, wlej ciasto i wygładź powierzchnię. Śliwki umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Owoce ułóż na cieście miąższem do dołu. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Ciasto ze śliwkami, czyli pyszne i błyskawiczne
Po upieczeniu ciasto zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Następnie wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Od razu pokrój i podawaj. Ciasto ze śliwkami jest błyskawiczne i pięknie wyrasta. Puszyste i pełne owoców będzie idealnym deserem na koniec lata.
Wypróbuj przepis od Danuty Martyniuk. Dzięki niemu upieczesz smaczne ciasto, które podbije podniebienie każdego łasucha. Szybkie i pyszne szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o tym, jakie mięso warto kupić na grilla w Biedronce. Radziliśmy, co w sypać do jogurtu, by obniżyć poziom cukru.
Źródło: smaker.pl