Smakosze.pl Porady Nigdy nie wyrzucaj skórek po bananach. Są niezastąpione w ogrodzie, wiele osób o tym nie wie
canva/Golib

Nigdy nie wyrzucaj skórek po bananach. Są niezastąpione w ogrodzie, wiele osób o tym nie wie

19 lipca 2023

Banany posłużą nam nie tylko w kuchni. Ich skórki stanowią znakomity materiał na naturalny nawóz. Zamiast je wyrzucać, warto spróbować — rośliny odżyją i zachwycą was swoim wyglądem oraz obfitymi plonami.

Nie wyrzucaj resztek bananów

Bogate w potas i fosfor owoce pomogą zachować zdrowie nie tylko nam. Często wyrzucana skórka banana stanowi istotny składnik naturalnego nawozu , który przyda się do podlewania upraw balkonowych lub poprawy stanu krzewów oraz kwitnących roślin ogrodowych.

Najprostszym sposobem wykorzystania biologicznego odpadu jest pokrojenie go „na świeżo” - a więc tuż po obraniu owocu — i zmieszanie tych kawałeczków z ziemią, której użyjemy do wsadzenia roślin. Najlepsze efekty uzyskamy, dodając skórkę na 2-3 tygodnie przed zasadzeniem krzewów czy kwiatów. W przypadku okazów już rosnących trzeba zadziałać nieco inaczej.

Weszła na dział z pieczywem w Biedronce i jadła za darmo. Telefonem nagrał ją przypadkowy klient

Oprysk i naturalny nawóz w jednym

Wyciąg ze świeżych bananowych resztek skutecznie wesprze nasze uprawy, a zrobienie jest szybkie i nie wymaga specjalnych sprzętów czy procedur. Polega bowiem na zalaniu skórki zdjętej z jednego owocu 1 litrem ciepłej wody.

Taką mieszankę trzymamy w słoiku w ciemnym miejscu. Po 1-2 dniach płyn wystarczy rozcieńczyć świeżą wodą (1:1) i już można podlewać. Naturalny nawóz posłuży zarówno do wzmacniania roślin ogrodowych, w szczególności krzewów i drzew owocowych , a także warzyw. Sprawdzi się tez jako zabezpieczenie przed mszycami.

Banan musi być umyty

Najważniejszym elementem przygotowania domowego nawozu z banana jest staranne oczyszczenie owocu z pozostałości chemii stosowanej przez wytwórców w transporcie i uprawie. Przed obraniem koniecznie zostawcie je na minimum 10 minut w misce z chłodną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczą 2 łyżeczki proszku na 1 litr wody.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie części banana. Ze skórki okazów ekologicznych możecie zrobić wegański bekon . Z dojrzałych owoców warto przygotować owocowy koktajl z sezonowymi owocami lub bananowy chlebek na sodzie .

Naturalny nawóz ze skórek banana.png
canva/ajaykampani
Kupiłam gotowy obiad w Biedronce. Do tej pory nie wiem czemu chcą za niego tyle pieniędzy
Nic nie pobije sernika Ani Bardowskiej. Wystarczą tylko 4 składniki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy