Nigdy nie wyrzucaj skórek po bananach. Są niezastąpione w ogrodzie, wiele osób o tym nie wie
Banany posłużą nam nie tylko w kuchni. Ich skórki stanowią znakomity materiał na naturalny nawóz. Zamiast je wyrzucać, warto spróbować — rośliny odżyją i zachwycą was swoim wyglądem oraz obfitymi plonami.
Nie wyrzucaj resztek bananów
Bogate w potas i fosfor owoce pomogą zachować zdrowie nie tylko nam. Często wyrzucana skórka banana stanowi istotny składnik naturalnego nawozu , który przyda się do podlewania upraw balkonowych lub poprawy stanu krzewów oraz kwitnących roślin ogrodowych.
Najprostszym sposobem wykorzystania biologicznego odpadu jest pokrojenie go „na świeżo” - a więc tuż po obraniu owocu — i zmieszanie tych kawałeczków z ziemią, której użyjemy do wsadzenia roślin. Najlepsze efekty uzyskamy, dodając skórkę na 2-3 tygodnie przed zasadzeniem krzewów czy kwiatów. W przypadku okazów już rosnących trzeba zadziałać nieco inaczej.
Oprysk i naturalny nawóz w jednym
Wyciąg ze świeżych bananowych resztek skutecznie wesprze nasze uprawy, a zrobienie jest szybkie i nie wymaga specjalnych sprzętów czy procedur. Polega bowiem na zalaniu skórki zdjętej z jednego owocu 1 litrem ciepłej wody.
Taką mieszankę trzymamy w słoiku w ciemnym miejscu. Po 1-2 dniach płyn wystarczy rozcieńczyć świeżą wodą (1:1) i już można podlewać. Naturalny nawóz posłuży zarówno do wzmacniania roślin ogrodowych, w szczególności krzewów i drzew owocowych , a także warzyw. Sprawdzi się tez jako zabezpieczenie przed mszycami.
Banan musi być umyty
Najważniejszym elementem przygotowania domowego nawozu z banana jest staranne oczyszczenie owocu z pozostałości chemii stosowanej przez wytwórców w transporcie i uprawie. Przed obraniem koniecznie zostawcie je na minimum 10 minut w misce z chłodną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Wystarczą 2 łyżeczki proszku na 1 litr wody.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie części banana. Ze skórki okazów ekologicznych możecie zrobić wegański bekon . Z dojrzałych owoców warto przygotować owocowy koktajl z sezonowymi owocami lub bananowy chlebek na sodzie .