Smakosze.pl Przepisy Nikt nie wierzy, z czego robię chałwę. Każdy ma ten składnik w kuchni
Canva/@Slatan

Nikt nie wierzy, z czego robię chałwę. Każdy ma ten składnik w kuchni

29 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chałwa jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Okazuje się, że można ją zrobić z zaskakującego składnika. Jesteśmy pewni, że masz go w swojej kuchni.

Chałwa idealna na deser

Chałwę można znaleźć w każdym sklepie, ale domowa jest o niebo lepsza. Znakomity deser możemy zrobić z kaszy manny. Turecka wersja tego przysmaku jest wprawdzie bardziej znana (robi się ją z sezamu). Jednak mamy cichą nadzieję, że ten kulinarny eksperyment przypadnie Wam do gustu.

Poniżej zdradzamy przysmak na domową chałwę w zaskakującym wydaniu.

chałwa
Fot. Canva
Strzelczyk robi ten sernik bez piekarnika. Smakuje jak uwielbiane słodycze

Koniecznie potrzebujesz tego składnika

Składniki:

  • 250 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • całe orzechy nerkowca

Przepis na domową chałwę

Zacznij od rozgrzania patelni. Na jej powierzchnię połóż masło i rozpuść . Gy będzie płynne, dodaj kaszę. Smaż i mieszaj do momentu zarumienienia się kaszy . Dopiero wtedy możesz wlać mleko i wsypać cukier razem z orzechami nerkowca .

Podsmażaj do momentu, kiedy kasza wchłonie całe mleko. Wyłącz kuchenkę i odstaw patelnię na około 25 minut do wystygnięcia . Miskę lub garnek wyłóż folią spożywczą i wlej na nią ostudzoną masę. Przykryj i odstaw na około 6 godzin do lodówki . Po tym czasie możesz swoją domową chałwę kroić i dziwić się, że nie robiłaś jej wcześniej.

orzechy nerkowca.jpg
Canva/@KPS

Siostra Anastazja ma mistrzowski przepis na sok z aronii. Korzysta z niego pół Polski
Zawijam szynkę, ser i zioła w ciasto francuskie. Ta kolacja to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy