Strzelczyk robi ten sernik bez piekarnika. Smakuje jak uwielbiane słodycze
Nie wiesz, jaki deser przygotować latem? Poznaj przepis cenionego Tomasza Strzelczyka i zrób sernik bez pieczenia. Zaskoczy nie tylko smakiem, ale i lekkością. Wielu łasuchów twierdzi, że ciasto jest lepsze niż lody. Zrób je dzisiaj, a zaskoczysz całą rodzinę.
Doskonały deser od Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk jest kucharzem, którego kariera rozpoczęła się na dobre po wystąpieniu w programie MasterChef. Właśnie wtedy opublikował swoją pierwszą książkę z przepisami, którą świetnie przyjęli czytelnicy. Dodatkowo swoimi autorskimi przepisami dzieli się również na kanale na YouTubie.
W jednym z najnowszych filmów zdradził swój sposób na deser. Z jego przepisem przygotujesz sernik bez pieczenia. Na lato jak znalazł i jest to zdecydowanie lepszy deser niż lody.
Ścieram cukinię i wbijam jajka. To mój ulubiony letni obiadSernik bez pieczenia dzięki składnikom
Ciasto nie wymaga pieczenia dzięki użytym składnikom. Potrzebnych produktów jest sporo, ale tylko dzięki użyciu ich wszystkich, stworzysz ten wyjątkowy deser. O wszystkich składnikach dowiesz się, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Sprawdź ją, zanim wybierzesz się na zakupy, a będziesz mieć pewność, że o niczym nie zapomnisz.
Składniki:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 300 g serka mascarpone
- 200 g stałej części z mleka kokosowego
- 70 g wiórków kokosowych
- 200 ml skondensowanego mleka
- 20 g żelatyny
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g herbatników
- 70 g masła
- woda
- Raffaelo
Przepis na sernik bez pieczenia
Masło rozpuść w garnku. Kiedy stanie się płynne, dodaj pokruszone na drobny pył herbatniki. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się połączyły. Wyłóż je do okrągłej foremki, równomiernie rozprowadź i ubij na sztywny spód.
Żelatynę wsyp do garnka i zalej je odrobiną wody. Rozpuść ją na małym ogniu. Do dużej miski włóż twaróg, serek mascarpone, mleko kokosowe i skondensowane oraz śmietanę. Za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą i gładką masę. Wsyp wiórki kokosowe, cukier waniliowy oraz wlej żelatynę. Ponownie wymieszaj składniki.
Masę przełóż do foremki. Równomiernie ją rozprowadź. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi oraz ciasteczkami Raffaelo. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź