Smakosze.pl Przepisy O knedlach ze śliwkami siostry Anastazji mówi cała Polska. Ten przepis jest już kultowy
Fot. Canva/arfo; Facebook/Siostra Anastazja

O knedlach ze śliwkami siostry Anastazji mówi cała Polska. Ten przepis jest już kultowy

16 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Co przygotować na letni obiad? Knedle ze śliwkami z przepisu siostry Anastazji to najlepsza propozycja. Trafiły w gusta Polaków, więc poznaj go i ty. Taki obiad na pewno spodoba się domownikom. Przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne i aż się prosi, aby poznać przepis i przygotować go nawet dzisiaj.

Knedle ze śliwkami doskonałe na lato

Lato wciąż trwa, a wysokie temperatury nie odpuszczają ani na moment. W takich warunkach nie każdy myśli o jedzeniu, ale na obiad trzeba coś przygotować. Doskonale sprawdzają się wtedy lekkie i bardzo często słodkie dania.

Obecnie wciąż trwa sezon na śliwki, więc to dobry pretekst, aby poznać przepis cenionej przez wszystkich siostry Anastazji. Przygotujesz z niego knedle ze śliwkami. Nigdy nie smakowały lepiej, a domownicy aż zapieją z zachwytu i na pewno poproszą o dokładkę.

śliwki.jpg
Fot. Canva/congerdesign
Święciliśmy go w bukiecie na Zielnej, można zrobić z niego napar. To najcenniejsze zioło o tej porze roku

Nie tylko śliwki

Głównym składnikiem dania są przede wszystkim śliwki. Potrzebne są również inne produkty, z których przygotujesz ciasto na knedle. Nie ma ich zbyt wiele, więc danie przygotujesz za grosze. Potrzebne składniki umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że żadnego z nich nie pominiesz.

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 kg ziemniaków
  • 320 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki masła

Przepis na knedle ze śliwkami

Zacznij przygotowania śliwek. Obierz je i pozbądź się pestek. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Przepuść je przez praskę i umieść w misce.

Wsyp mąkę, sól, wbij jajka oraz dodaj masło. Ze składników wyrób jednolitą i gładką masę. Odrobinę ciasta nakłada na dłoń, rozpłaszcz je na placek. Na środku kładź śliwkę i zlep brzegi, tworząc knedle. Gotuj je partiami we wrzątku przez 2 minuty i gotowe.

Sprawdź

kne.jpg
Fot. Canva/arfo
Biedronka sprzedaje w dobrej cenie, a Polacy ją pomijają. Turbo zdrowa ryba posmakuje każdemu
Zawijam mięso mielone w kapustę i mam pyszny obiad. Rodzina go uwielbia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy