Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Biedronka sprzedaje w dobrej cenie, a Polacy ją pomijają. Turbo zdrowa ryba posmakuje każdemu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.08.2024 19:35

Biedronka sprzedaje w dobrej cenie, a Polacy ją pomijają. Turbo zdrowa ryba posmakuje każdemu

ryba
Fot. Canva/Fudio

W Biedronce kupimy smaczną i wartościową rybę. Niestety w Polsce nie jest ona popularna, za to bardzo zdrowa. Radzimy, by po nią sięgać i przyrządzić ją w prosty i smaczny sposób. 

Kup rybę w Biedronce

W piątek wiele osób sięga po rybę, a niektórzy z nas jadają ryby znacznie częściej. Popularne są dorsze, łososie, czy sandacze. Jednak warto zwrócić uwagę na rybę, którą można kupić w Biedronce. Kosztuje niewiele, jednak jest stanowczo zbyt mało popularna. 

Mowa o łupaczu, który w Polsce wciąż jest mało znany. Teraz w Biedronce za 100 g filetu bez skóry zapłacimy tylko 3,99 zł za 100 g. Warto kupić łupacza, bo jest wartościową i bardzo smaczną rybą. Smakuje nawet tym osobom, które za rybami nie przepadają. 

ryba
Fot. Canva/PicturePartners
Nie znam prostszego przepisu na szarlotkę. Dostałem go lata temu od babci, do dziś mi się nie znudził

Łupacz pełen smaku i cennych wartości

Łupacz należy do rodziny dorszowatych i ma niewiele tłuszczu. Ta smaczna ryba bogata jest w białko, witaminy i minerały. Delikatne mięso tej ryby zjedzą chętnie osoby, które ryb nie jadają. Łupacz ma niską zawartość rtęci, dlatego mogą go jeść kobiety w ciąży i karmiące. Naturalnym środowiskiem Łupacza jest Ocean Atlantycki.

To ryba dużo mniejsza od dorsza, która ma ciemnoszare ciało. Mięso jest nieco słodkawe i ma delikatną teksturę. To niskokaloryczna ryba, którą powinny jeść osoby na diecie. Mięso Łupacza bogate jest w kwasy omega-3. Jedzenie tej ryby wspiera układ sercowo-naczyniowy i pracę mózgu. Mięso zawiera witaminę D, B12 i E. Mięso Łupacza można bezpiecznie jeść dwa razy w tygodniu.

Jak przyrządzić Łupacza?

Łupacz będzie smakował pieczony, smażony lub gotowany. Przed obróbką mięso warto skropić sokiem z cytryny. Potem rybę odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu będzie jędrne i straci morski zapach. 

Tę smaczną i zdrową rybę warto przyprawić tymiankiem, bazylią i koperkiem. Można Łupacza dodać do kotlecików lub pulpetów rybnych. W takim wydaniu też będzie pyszny. Ta ryba będzie smakować z ziemniakami lub frytkami. Pisaliśmy o tym, jak ugotować  zupę owocową z  jagód.Radziliśmy, jak odstraszyć osy od jedzenia.

ryba
Fot. Canva/PJjaruwan

Źródło: bidronka.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl