Smakosze.pl Przepisy O tej porze roku rolady wołowe robię inaczej. Rodzina uwielbia to danie
Fot. Canva/SKatzeberg

O tej porze roku rolady wołowe robię inaczej. Rodzina uwielbia to danie

1 września 2024

Faszerowana pysznymi grzybkami wołowa rolada to doskonały sposób, by esencjonalnym posiłkiem pożegnać wakacje i wkroczyć w jesień. Delikatne kurki świetnie współgrają z rozpadającą się w ustach wołowiną. Chodzi tu nie tylko o kontrast smaków, lecz także faktur.

Rolada z kurkami

Sezon na kurki jest dość długi, spieszmy się jednak z niego korzystać, bo i tak zatęsknimy za podobnymi przepisami. Te niezwykłe, powszechnie uwielbiane grzyby świetnie sprawdzają się smażone, w towarzystwie cebuli i kilku prostych przypraw. Tak też przygotowujemy z nich farsz do rolady.

Kurki świetnie uzupełniają mięsne danie. Są doskonałym źródłem witamin, lecz przede wszystkim są niskokaloryczne . Dodają więc lekkości roladzie i wypełniają ją delikatnym smakiem.

zwinięte roladki

Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę

Wołowina z farszem

Według tego przepisu przyrządzić można zarówno dużą roladę, jak i małe roladki. Do tej pierwszej potrzebujemy ładny plaster np. udźca wołowego. Jeśli chodzi o mięso kupione w sklepie, to na roladki może być znacznie łatwiejsze do zdobycia.

Składniki

  • 400 g wołowiny (duży plaster lub zraziki)
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Opcjonalnie: plastry boczku
  • 30 ml musztardy
  • 1 jajko
  • ½ l bulionu wołowego (może być z kostki)
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, suszony czosnek

Pieczemy roladę na obiad

Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na klarowanym maśle . Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki. Smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia .

Wołowinę rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Odstawiamy na chwilę i smarujemy musztardą. Na wierzch układamy plastry boczku.

Do przestudzonych kurek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, a następnie jajko. Mieszamy składniki na kleisty farsz . Grzyby układamy na plastrze wołowiny.

Roladę zawijamy i spinamy szpikulcami lub namoczonymi wykałaczkami . Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i kładziemy na nim roladę. Przewracamy, by zrobiła się równomiernie rumiana.

Na patelnię wlewamy bulion. Zmniejszamy moc palnika. Przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy płyn większą ilością bulionu lub wodą.

Dowiedz się też, jakiego sera nie kupować i jak mrozić koperek .

rolada na patelni

Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę
Weź pomidorki i włóż je między 2 talerze. Szkoda, że nikt nie pokazał mi tej sztuczki wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy