Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Jaki jest najgorszy rodzaj sera?
Ser smakuje z pieczywem, zapiekankami, czy makaronem. Podkręca smak rozmaitych potraw i sprawia, że trudno się od nich oderwać. Jednak nie każdy ser jest wart polecenia. Niektóre rodzaje tego lubianego produktu nie służą naszemu zdrowiu, a nawet mu szkodzą. Wybierając ser, powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu.
Ser nie powinien mieć go zbyt dużo. Ważne jest też, by produkt nie był przetworzony i miał mało sodu w składzie. Niektóre sery są bardzo smaczne i jednocześnie wyjątkowo niezdrowe. Jaki jest najgorszy rodzaj sera? Wielu Polaków go uwielbia, ale warto go sobie odmówić. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Koperek mrozi się inaczejCzy serek topiony szkodzi?
Najgorszym rodzajem sera jest serek topiony. Produkuje się go w wysokich temperaturach, które osiągają nawet 99 stopni Celsjusza. Serki topione zawierają konserwanty, emulgatory, aromaty i utwardzacze. To czyni je produktami, które nie powinny być na co dzień włączone do naszej diety.
Dietetyczka Aleksandra Tatarata powiedziała w rozmowie z portalem zywienie.abczdrowie.pl:
Jest to produkt wysoko przetworzony o słabej zawartości odżywczej, za to wysokiej zawartości energetycznej. Te wszystkie stabilizatory, emulgatory i topniki mogą zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie
W serkach topionych znajdziemy utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne. Te produkty zawierają tłuszcze trans, które są uznawane za szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia.
Fatalny skład serków topionych
Serki topione w składzie mają też modyfikowaną skrobię, sztuczne aromaty, konserwanty, które są odpowiedzialne za powstanie różnych alergii. W produktach znajdziemy też fosforany, sole emulgujące, które ułatwiają rozsmarowanie serka na pieczywie. Te substancje mogą odkładać się w naczyniach krwionośnych.
To już prosta droga do miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Warto też ograniczyć jedzenie serka Mascarpone, który zawiera dużo tłuszczu. Podobnie jest ze szwajcarskim serem Gruyere. Jest on wyjątkowo smaczny, ale bardzo tłusty i kaloryczny. Pisaliśmy o tym, by rano pić kefir z pewnym specyfikiem. Polecaliśmy doskonały przepis na marynowaną cebulę.
Źródło: pysznosci.pl