Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę

Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Jaki jest najgorszy rodzaj sera?
Ser smakuje z pieczywem, zapiekankami, czy makaronem. Podkręca smak rozmaitych potraw i sprawia, że trudno się od nich oderwać. Jednak nie każdy ser jest wart polecenia. Niektóre rodzaje tego lubianego produktu nie służą naszemu zdrowiu, a nawet mu szkodzą. Wybierając ser, powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu.
Ser nie powinien mieć go zbyt dużo. Ważne jest też, by produkt nie był przetworzony i miał mało sodu w składzie. Niektóre sery są bardzo smaczne i jednocześnie wyjątkowo niezdrowe. Jaki jest najgorszy rodzaj sera? Wielu Polaków go uwielbia, ale warto go sobie odmówić. Wyjdzie nam to na zdrowie.

Czy serek topiony szkodzi?
Najgorszym rodzajem sera jest serek topiony. Produkuje się go w wysokich temperaturach, które osiągają nawet 99 stopni Celsjusza. Serki topione zawierają konserwanty, emulgatory, aromaty i utwardzacze. To czyni je produktami, które nie powinny być na co dzień włączone do naszej diety.
Dietetyczka Aleksandra Tatarata powiedziała w rozmowie z portalem zywienie.abczdrowie.pl:
Jest to produkt wysoko przetworzony o słabej zawartości odżywczej, za to wysokiej zawartości energetycznej. Te wszystkie stabilizatory, emulgatory i topniki mogą zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie
W serkach topionych znajdziemy utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne. Te produkty zawierają tłuszcze trans, które są uznawane za szczególnie szkodliwe dla naszego zdrowia.
Fatalny skład serków topionych
Serki topione w składzie mają też modyfikowaną skrobię, sztuczne aromaty, konserwanty, które są odpowiedzialne za powstanie różnych alergii. W produktach znajdziemy też fosforany, sole emulgujące, które ułatwiają rozsmarowanie serka na pieczywie. Te substancje mogą odkładać się w naczyniach krwionośnych.
To już prosta droga do miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Warto też ograniczyć jedzenie serka Mascarpone, który zawiera dużo tłuszczu. Podobnie jest ze szwajcarskim serem Gruyere. Jest on wyjątkowo smaczny, ale bardzo tłusty i kaloryczny. Pisaliśmy o tym, by rano pić kefir z pewnym specyfikiem. Polecaliśmy doskonały przepis na marynowaną cebulę.

Źródło: pysznosci.pl





































