Jednogarnkowy obiad za kilka złotych dla całej rodziny
Obiad jednogarnkowy może być smaczniejszy, niż mogłoby się wydawać. Każdy, kto lubi dobrze zjeść, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu, powinien wypróbować niezawodny przepis. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.
Wyśmienity obiad jednogarnkowy, który zrobisz w 20 minut
Obiad jednogarnkowy kojarzy nam się z prostym posiłkiem. Przeważnie musimy wszystkie składniki ugotować w jednym naczyniu. Takiemu zadaniu podoła każdy, nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności .
Niektóre potrawy można zaklasyfikować jako obiad jednogarnkowy. Przykładem jest, chociażby zupa gulaszowa. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Magdy Gessler . Dziś postawimy na tanie i pyszne danie.
Obiad jednogarnkowy można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. W tym wypadku wykorzystamy kiełbasę, wędzony boczek, ziemniaki i fasolę . W co dokładnie musimy się zaopatrzyć?
-
2 kiełbasy
-
15 g wędzonego boczku
-
cebula
-
4 ziemniaki
-
marchewka
-
puszka białej fasoli
-
120 ml wody
-
sól
-
pieprz
-
majeranek
-
ostra papryka
-
natka pietruszki
Obiad jednogarnkowy jest prosty w przygotowaniu
Na początku kiełbasę i boczek kroimy na kawałki i podsmażamy. Wytopi się z nich tłuszcz, więc nie ma potrzeby dodawania oleju . Mięsa wzbogacamy o posiekaną cebulę. Warzywo musi się zeszklić. Wszystko wzbogacamy o pokrojone ziemniaki.
Po minucie dodajemy marchewkę i całość zalewamy wodą. Obiad jednogarnkowy dusimy pod przykryciem przez około 15 minu t. Po tym czasie dodajemy fasolę. Pamiętajmy o odcedzeniu jej z zalewy. Składniki mieszamy i jeszcze trochę gotujemy.
Kiedy warzywa już zmiękną, dodajemy przyprawy . Obiad jednogarnkowy najlepiej serwować z posiekaną natką pietruszki. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Posmakuj Polski. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie użyte powyżej.
Obiad jednogarnkowy w tym wydaniu możemy dowolnie urozmaicić. Jeżeli nie chcemy jeść mięsa, wówczas możemy je zastąpić grzybami, wędzonym tofu lub roślinnym odpowiednikiem mieloneg o. Możemy również postawić na dodatki w postaci papryki. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe kluski śląskie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Blog z apetytem