Jajka w różnych odsłonach
Wikipedia / Michael Matuzak/ CC-BY-2.0; Pixabay / congerdesign

Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?

Pyszne jajka niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Często przygotowujemy je na miękko lub na twardo. Okazuje się, że pierwsza z możliwości jest korzystniejsza dla naszego zdrowia. Jajka na miękko mają więcej składników odżywczych. Z kolei ugotowane na twardo mogą wywoływać wzdęcia.

Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Niektórzy smakosze jadają je niemal codziennie. Warto wiedzieć, który z wariantów jest najkorzystniejszy dla naszego zdrowia.

Które jajka są zdrowsze?

Jajka odgrywają istotną rolę w kulinariach. Wzbogacamy o nie przeróżne potrawy. Jednak najbardziej powszechnym jest zajadanie ich na twardo lub na miękko. Każda z wersji cieszy się sporą popularnością. Jednak tylko jedna z nich jest bardziej pożywna.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak najlepiej gotować jajka. Dziś skoncentrujemy się na dwóch wydaniach tych smakołyków. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ABC Zdrowie, przewagę mają jajka na miękko.

Okazuje się, że jajka na miękko zawierają więcej składników odżywczych. Wynika to z faktu ich krótszego gotowania. W przypadku jajek na twardo tracimy nawet 50% witamin i minerałów. Dzieje się tak wówczas, gdy jajka gotuje się dłużej niż 7 minut.

Co można jeść w czasie Środy Popielcowej i Postu?Co można jeść w czasie Środy Popielcowej i Postu?Czytaj dalej

Warto zauważyć, że jajka na miękko mają nieuszkodzoną lecytynę, która odpowiada za przyswajanie dobrego cholesterolu. Jednak to nie wszystko. Jajka na miękko mają jeszcze więcej zalet. Z pewnością warto sięgać po nie częściej.

Jakie jeszcze plusy mają jajka na miękko?

Jajka ugotowane na miękko nie przyczyniają się do wstydliwej przypadłości. Mowa o uciążliwych wzdęciach. Pojawiają się one przeważnie po zjedzeniu jajek na twardo i potrafią dostarczyć nam uczucia dyskomfortu.

Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii — powiedziała dietetyk Joanna Stachowicz-Skałecka, przytaczana przez portal ABC Zdrowie.

Jajka na miękko mają wiele zalet i dodanie ich do codziennego jadłospisu jest dobrym pomysłem. Portal ABC Zdrowie donosi, że smakołyki są bogate w składniki odżywcze, do których należą witaminy A, D, E, K, PP, B oraz żelazo, wapń, cynk i fosfor.

Jajka z pewnością możemy uznać za wyjątkowy produkt spożywczy, który może znacząco wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Niedawno wyjaśnialiśmy to dokładniej w jednym z naszych artykułów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł