Prosty sposób na miękką kapustę w gołąbkach
Bez wątpienia kapusta odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Kiedy gotujemy gołąbki, oczekujemy, że otaczające je liście będą miękkie. Osiągniemy ten efekt dzięki prostej sztuczce, z której korzysta wielu smakoszy. Warto o niej pamiętać.
Co zrobić, by kapusta na gołąbki nie była zbyt twarda?
Gołąbki i kapusta od zawsze idą ze sobą w parze. Niedawno przedstawialiśmy przepis na to danie, w którym wykorzystuje się kultowe urządzenie z czasów PRL-u. Tym razem pod lupę weźmiemy liście kapusty.
Kapusta na gołąbki powinna być odpowiednio miękka. Wówczas farsz z niej tak łatwo nie wypada, a cały specjał daje wyjątkową przyjemność z jedzenia. Twarda kapusta może przyprawić nas o kulinarne rozczarowanie. Jak go uniknąć?
Kapusta, w którą zawijamy gołąbki, musi być odpowiednio przygotowana. Najlepiej po prostu ją trochę podgotować. Główkę powinnyśmy umieścić w wodzie. Podgrzewanie przez około 20 minut powinno rozwiązać problem. Jeśli nasza kapusta nadal będzie twarda, gotujmy ją trochę dłużej.
Kapusta po wyjęciu z gorącej wody powinna być miękka. Poznamy to po tym, że liście z łatwością odchodzą od główki. Jeśli te znajdujące się głębiej będą stawiały nam opór, warto jeszcze raz podgotować kapustę. Jednak istnieją jeszcze inne metody.
Kapusta na gołąbki lepsza niż kiedykolwiek
Już wcześniej wspominaliśmy o tym, która kapusta najlepiej nadaje się na gołąbki. Jednak równie istotne jest poddanie jej odpowiednim zabiegom, dzięki którym zmięknie. Pewna sztuczka sprawi, że liście będą odpowiednio miękkie i zyskają więcej delikatności.
W każdym domu gołąbki przygotowuje się odrobinę inaczej. W związku z tym istnieje kilka sprawdzonych metod na idealną kapustę. Niektórzy smakosze umieszczają liście na patelni z dodatkiem wody i masła. Po takim zabiegu stają się one znacznie lepsze.
Część miłośników kulinariów poleca również przygotowywanie liści kapusty w szybkowarze. Efekt potrafi zaspokoić wymagania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jeśli masz takie urządzenie, koniecznie wykorzystaj je w ten sposób.
Kapusta na gołąbki podczas podgotowywania powinna być w całości przykryta wodą. W przeciwnym wypadku liście nie zmiękną równomiernie i część z nich będzie twarda. Mając na uwadze powyższe wskazówki, nasze gołąbki wyjdą idealnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: Polki; Forum Gazeta.pl