Smakosze.pl Przepisy Obieram buraki i łączę je z jajkiem. Efekt zachwyca absolutnie każdego
Fot.Canva/Ktrinky; Canva/Rikanapat

Obieram buraki i łączę je z jajkiem. Efekt zachwyca absolutnie każdego

9 marca 2024

Czy wiesz, co się stanie, gdy do buraków dodasz jajka? Powstanie przysmak, jakich mało. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dawno nie jadłeś, czegoś tak pysznego.

Pyszny sposób na buraki

Buraki zwykle podajemy do obiadu lub gotujemy z nich wyborny barszcz. Te warzywa warto włączyć do swojej diety, bo świetnie wpływają na prace mózgu, wzmacniają kości, zęby i obniżają poziom cholesterolu . Buraki są pełne witaminy C, magnezu i żelaza.

Jednak, czy wiesz, co się stanie, gdy buraki wymieszamy z jajkiem? Po dodaniu jeszcze kilku składników powstanie pyszne ciasto w intensywnym kolorze . Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz smakiem swoich bliskich. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku, na profilu Smaczny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto z buraków
Fot. Facebook/Smaczny
W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit
Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy

Jak zrobić ciasto z buraków?

Składniki:

  • 3 buraki
  • 2 litry wody
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie ciasta zacznij od ugotowania buraków. Zajmie to godzinę. Potem je obierz, pokrój w plastry i przełóż do miski. Wbij jajka, zblenduj składniki, dolej mleko i wsyp cukier. Ponownie zblenduj składniki i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia.

Dokładnie wymieszaj składniki i blachę posmaruj roztopionym masłem, oprósz mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. W tym czasie zrób polewę z gorzkiej czekolady. Rozpuść ją w rondelku z dodatkiem mleka. Po upieczeniu polej ciasto.

Ciasto z buraków podaj na deser

Ciasto ma piękny kolor, a z czekoladową polewą smakuje, że palce lizać. Jest puszyste, wilgotne i pyszne. Sprawdzi się jako wiosenny deser i każdego oczaruje pięknym kolorem. Oprócz tego jest wyjątkowo proste w przygotowaniu.

Czasu wymaga jednak gotowanie buraków, a następnie pieczenie. Jednak warto czekać, bo ciasto zawsze się udaje, wyrasta i wybornie smakuje . Szybko też znika z talerzy, bo jest niezwykle apetyczne. Wszyscy będą nim zacgwyceni. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszną babkę z prodiża. Podawaliśmy też recepturę na mazurek pomarańczowy od Neli Rubinstein.

ciasto z buraków
Fot. Facebook/Smaczny

Źródło: Facebook/Smaczny

Zdjęcia: screen Facebook/Smaczny

Z tą książką będziesz gotowa na każdą okazję. „Moje sprawdzone przepisy” Henryki Tuszyńskiej
Weź kiwi i wbij łyżkę w ten sposób. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy