Babcia na Wielkanoc robiła mazurek pomarańczowy według Neli Rubinstein. Dziś nie wyobrażam sobie świąt bez niego
W moim domu na Wielkanoc piekło się mnóstwo mazurków. Jednak babcia dbała, by ten jeden zawsze się pojawił. Mazurek pomarańczowy Neli Rubinstein podbijał prostotą i smakiem eleganckie przyjęcia na świecie.
Kawałek historii w mazurku pomarańczowym
Moja babcia jest mistrzynią mazurka pomarańczowego, a w dodatku, jak się ostatnio dowidziałem, fanką przepisów Anieli Rubinstein. Autorka książki kucharskiej Kuchnia Neli była żoną Artura Rubinsteina - wybitnego pianisty, z którym zwiedziła cały świat. Kiedy jej mąż zachwycał grą na fortepianie, ona zachwycała daniami ze swoich przepisów.
Wracając do ciasta – zawsze myślałem, że moja babcia wymyśliła ten przepis sama. Prawda okazała się zupełnie inna. Kiedy matka mojej matki przygotowała ostatnio to ciasto, zapomniała o jednym składniku. Sięgnęła wtedy po książkę Rubinstein i sekret wyszedł na jaw. Babcia zapożyczyła go od żony znanego pianisty. Zajrzałem do książki. Przepis okazał się niezwykle łatwy, a w dodatku, co potwierdza babcia – mazurek zawsze się udaje. Poniżej dowiesz się jak go zrobić. Odtąd już zawsze będzie na twoim wielkanocnym stole.
Dodaj do klusek leniwych, a będą idealnie miękkie. Ten patent pokazała mi babciaCzego będziesz potrzebowała?
Przepis jest prosty, ale jak wiadomo, aby wypiek był udany, należy odpowiednio dobrać składniki. Na szczęście w tym wypadku zrobiła to za ciebie sama Nela Rubistein. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki w odpowiedniej ilości i gramaturze.
Składniki:
- 225 g + 30 g cukru
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 230 g mąki
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- sól
Przepis na mazurek babci
Do miski wsyp mąkę oraz 30 gramów cukru. Dodaj dwa oddzielone od białka żółtka oraz masło. Wsyp odrobinę soli. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Blachę do pieczenia posmaruj masłem. Ciastem wylep spód oraz boki blachy. Piecz przez 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę. Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie umyj. Pokrój na plastry i wytnij z nich pestki. Za pomocą miksera zblenduj na jednolitą masę. Przełóż ją do garnka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy polewa zgęstnieje i stanie się błyszcząca, przełóż ją na upieczony spód z ciasta. Odstaw do wystygnięcia i stężenia. Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj nim gości. Sprawdź, co możesz zrobić z mięsa mielonego na obiad oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowała Biedronka.