Smakosze.pl Przepisy Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz
Fot. YouTube/smacznytv

Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz

1 czerwca 2024

Czosnek wzbogaca smak wielu potraw i trudno wyobrazić sobie gotowanie bez niego. Dlatego łączę czosnek z oliwą i powstaje produkt, który jest nieodzowny w mojej kuchni. Polecam każdemu ten prosty i wartościowy przepis.

Jedz czosnek na zdrowie

Jak sprawić, by dania były smaczne, a do tego zdrowe? Warto postawić na czosnek, który jest naszpikowany witaminami. Robię go w prosty sposób, obieram główkę czosnku i łączę z oliwą . Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Powstaje aromatyczna pasta, która dodaje smaku i wspaniale działa na nasz organizm.

Taki przysmak z czosnku wzbogaci smak potraw z mięsa i przyda się do marynat. Do tego wzmocni naszą odporność, pomoże w zwalczaniu infekcji, zwalczy wirusy i bakterie . Jest naturalnym antybiotykiem, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie.

czosnek
Fot. Canva/pameladebutler
Ile będą kosztować maliny w tym roku? Ceny owoców jeżą włos na głowie

Jak zrobić przysmak z czosnku i oliwy?

Składniki:

  • 2 główki młodego czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie pasty z czosnku zacznij od obrania główek czosnku , wrzuć je do blendera i wsyp sól . Wlej ocet jabłkowy i oliwę z oliwek. Blenduj składniki przez około 4 minuty.

Powinna powstać gęsta pasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Możesz do niej dodać koperek lub natkę pietruszki . Przygotowaną pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Będzie dobra do spożycia nawet przez 4 miesiące.

Czosnek zamknięty w słoiczku

Tak przyrządzona pasta z czosnku jest wyjątkowym przysmakiem. Można ją wykorzystać jako dodatek do naparu przeciwko kaszlowi i dołożyć do marynaty. Mięso tak przyrządzone będzie pyszne i wyraziste w smaku. Przysmak z czosnku przyda się jako dodatek do smażonych i grillowanych ryb.

Taka pasta doda też aromatu sosom i dipom . Ważne, by przyrządzić ją z młodego smaku, który jest bardzo aromatyczny. Zyska na tym nasze zdrowie i nasza kuchnia. Pisaliśmy o tym, czym najlepiej doprawić rosół. Podawaliśmy przepis na zapiekanego bakłażana na szybki obiad.

czosnek
Fot. Canva/mukesh-kumar

Źródło: mojegotowanie.pl

Pokazała jak ukisić młodą kapustę w słoiku. Komentujący mieli do powiedzenia jedno: „Rewelacja"
Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy