Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i raz
Czosnek wzbogaca smak wielu potraw i trudno wyobrazić sobie gotowanie bez niego. Dlatego łączę czosnek z oliwą i powstaje produkt, który jest nieodzowny w mojej kuchni. Polecam każdemu ten prosty i wartościowy przepis.
Jedz czosnek na zdrowie
Jak sprawić, by dania były smaczne, a do tego zdrowe? Warto postawić na czosnek, który jest naszpikowany witaminami. Robię go w prosty sposób, obieram główkę czosnku i łączę z oliwą . Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Powstaje aromatyczna pasta, która dodaje smaku i wspaniale działa na nasz organizm.
Taki przysmak z czosnku wzbogaci smak potraw z mięsa i przyda się do marynat. Do tego wzmocni naszą odporność, pomoże w zwalczaniu infekcji, zwalczy wirusy i bakterie . Jest naturalnym antybiotykiem, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie.
Jak zrobić przysmak z czosnku i oliwy?
Składniki:
- 2 główki młodego czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie pasty z czosnku zacznij od obrania główek czosnku , wrzuć je do blendera i wsyp sól . Wlej ocet jabłkowy i oliwę z oliwek. Blenduj składniki przez około 4 minuty.
Powinna powstać gęsta pasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Możesz do niej dodać koperek lub natkę pietruszki . Przygotowaną pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Będzie dobra do spożycia nawet przez 4 miesiące.
Czosnek zamknięty w słoiczku
Tak przyrządzona pasta z czosnku jest wyjątkowym przysmakiem. Można ją wykorzystać jako dodatek do naparu przeciwko kaszlowi i dołożyć do marynaty. Mięso tak przyrządzone będzie pyszne i wyraziste w smaku. Przysmak z czosnku przyda się jako dodatek do smażonych i grillowanych ryb.
Taka pasta doda też aromatu sosom i dipom . Ważne, by przyrządzić ją z młodego smaku, który jest bardzo aromatyczny. Zyska na tym nasze zdrowie i nasza kuchnia. Pisaliśmy o tym, czym najlepiej doprawić rosół. Podawaliśmy przepis na zapiekanego bakłażana na szybki obiad.
Źródło: mojegotowanie.pl