Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokazała jak ukisić młodą kapustę w słoiku. Komentujący mieli do powiedzenia jedno: „Rewelacja"
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.05.2024 23:53

Pokazała jak ukisić młodą kapustę w słoiku. Komentujący mieli do powiedzenia jedno: „Rewelacja"

kiszona młoda kapusta
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Koniecznie poznaj ten sposób na młodą kapustę. Z przepisu znanej youtuberki przygotujesz doskonałą surówkę na obiad, która jak wszyscy przyznają, nie ma sobie równych. Dowiedz się, jak ją zrobić i podaj na obiad nawet dzisiaj. Smak zachwyci każdego. 

Najlepsza surówka do obiadu

Niedawno prowadząca na YouTubie kanał Kuchnia Marioli pokazała, jak przygotować doskonałą surówkę na obiad. Ta kapusta małosolna nie ma sobie równych. Przyznają to nawet komentujący pod filmem widzowie kanału. 

Najlepsze jest to, że surówkę przygotujesz niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Dlatego zrób ją z przepisu znajdującego się w dalszej części, a już zawsze każdy obiad będzie należał do udanych. Surówka pasuje niemalże do każdego dania. 

siekanie kapusty.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli 
Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem

Młoda kapusta i kilka dodatków

Młoda kapusta od dłuższego czasu jest dostępna w sklepach i na ryneczkach i to właśnie ona jest podstawowym składnikiem surówki. Oczywiście potrzebne będą także inne składniki, które w połączeniu z kapustą stworzą wyborny smak. Wszystkie produkty umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego składnika. Zdjęcia pochodzą ze wspomnianego kanału Kuchnia Marioli

Składniki:

  • 3 główki młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • sól (1 łyżka na 1 kg kapusty)

Kapusta małosolna - przepis

Kapustę oczyść i umyj. Następnie posiekaj je w cienkie paski i przełóż do miski. Warzywo zasyp solą. Pamiętaj, że na każdy kilogram kapusty wsypujesz 1 łyżką soli. Wymieszaj składniki.

Marchew obierz i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Koperek drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do miski. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Pozostaw je w misce, do momentu puszczenia wody.  

Następnie odciśnij warzywa i przełóż je do wyparzonego wcześniej słoja. Ubij w nim kapustę i szczelnie ją zamknij. Słowik umieść w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Na drugi dzień wypuść ze słoika powstały gaz. Kapusta małosolna nadaje się do spożycia po trzech dniach. Podaj ją z obiadem, a smak na pewno cię zachwyci. Sprawdź przepis na domowy chleb oraz dowiedz się, na co działa wypita przed snem herbata z liścia laurowego

kapusta w słoiku.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli