Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nacinam bakłażana i zapiekam z tym farszem. Rodzina ciągle dopomina się o dokładki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.05.2024 17:00

Nacinam bakłażana i zapiekam z tym farszem. Rodzina ciągle dopomina się o dokładki

zapiekany bakłażan
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Czy szybki obiad jest możliwy? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że przygotujesz zapiekanego z farszem bakłażana. Przepis jest bardzo prosty, a smak nie do opisania. 

Bakłażan, czyli szybki sposób na obiad

Bakłażan to jedno z niedocenionych warzyw. Większość kojarzy je jako grillowany dodatek do mięs. Przepis, który znajdziesz poniżej, udowadnia jednak, że z bakłażana można przygotować pełnowartościowe danie na szybki obiad. 

Choć przepis może przypominać nieco ten na faszerowaną paprykę, to wersja z bakłażanem smakuje o wiele lepiej. Wypróbuj przepis, a domownicy będą na tyle zachwyceni, że poproszą cię o dokładkę. Poznaj także inny przepis na szybki obiad z cukinii

nacinanie bakłażana.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Ten deser bez pieczenia to prawdziwy hit

Nie tylko bakłażan

Zapewne domyślasz się, że najważniejszym składnikiem tego obiadu jest bakłażan. Stanowi on pewnego rodzaju formę na farsz. Oprócz niego będziesz potrzebowała także innych składników, między innymi mięso. Wszystkie produkty wraz z dokładną gramaturą umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajduje się na YouTubie. Sprawdź przepis na zdrową zupę

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 300 ml wody
  • 30 g majonezu
  • 10 g musztardy
  • 30 g ketchupu
  • suszona pietruszka
  • olej
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Bakłażan faszerowany mięsem mielony - przepis

Umyte bakłażany przekrój na pół, a następnie odetnij ich końcówki. Następnie natnij warzywa, dzieląc je na 8 części. Zrób to jak na zdjęciu powyżej. 

Do miski przełóż mielone mięso. Dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz startą na dużych oczkach cebulę. Mięso przypraw pieprzem, solą oraz słodką papryką. Dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę

Mięsnym farszem wypełnij nacięcia w bakłażanach. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Ułóż na nim warzywa, w taki sposób, aby mięso się podsmażyło. Następnie przełóż faszerowane bakłażany do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy nie włóż nacięte pomidory. 

Do miski wlej wodę oraz ketchup. Wsyp suszoną pietruszkę i wymieszaj składniki. Następnie płynem zalej bakłażany i piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a wszyscy polubią to niezwykłe danie. Sprawdź przepis na idealną sałatkę na Dzień Matki oraz dowiedz się, jak przechowywać czosnek, aby nie zgnił

faszerowanie bakła.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv