Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.05.2024 20:00

Zamiast wyrzucać czerstwe pieczywo, zapiekam je z tymi składnikami. Domownicy wprost przepadają za tym śniadaniem

danie z chleba
Fot. YouTube/Food & Recipes - Polskie

Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrób z niego śniadanie, które smakiem zachwyci każdego smakosza. Przepis jest genialny i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie wyrzucisz chleba. 

Doskonałe danie na śniadanie

Każdemu zdarzyło się kupić odrobinę chleba za dużo. A ten jak wiadomo, szybko wysycha i staje się czerstwy. Wielu w takiej sytuacji decyduje się na wyrzucenie pieczywa. To błąd, ponieważ można przygotować z niego naprawdę smaczne śniadanie i nic się nie zmarnuje.

Poznaj ten łatwy przepis, który znajdziesz w dalszej części artykułu i przygotuj to smaczne śniadania nawet dzisiaj. Domownicy będą zachwyceni i poproszą, abyś robiła je znacznie wcześniej. 

chleb.jpg
Fot. YouTube/Food & Recipes - Polskie
Zamiast przepłacać za gotowe, trzymam w lodówce swoje. Domowe mleko skondensowane zrobisz w banalny sposób

Czerstwy chleb to podstawa

Najważniejszym składnikiem tego śniadania jest oczywiście, wspomniany już - czerstwy chleb. Jednak on sam nie wystarczy i potrzebne będą także inne składniki, które znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Food & Recipes - Polskie, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 6 jajek
  • 3 plastry boczku
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • masło
  • sól

Przepis na śniadanie

Kromki chleba pokrój na cztery ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i umieść w nim pieczywo. Plastry boczku pokrój w cienkie paski i przełóż je do naczynia. 

Do miski wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Za pomocą trzepaczki roztrzep jajka. Wlej śmietanę oraz mleko i połącz ze sobą składniki. 

Powstałą mieszaniną zalej chleb w naczyniu. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Następnie krój danie na kawałki i podawaj na śniadania. Sprawdź

danie na śniadanie.jpg
Fot. YouTube/Food & Recipes - Polskie