Obłędna cukinia marynowana w zalewie curry. Bije na głowę nawet ogórki
Cukinia jest smakowitym sezonowym warzywem. Przyrządzona w znakomitej marynacie z curry będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek czy specjałów z grilla. Przepis jest niezwykle prosty, a smak na długo zostanie w waszej w pamięci. Spróbujecie konieczne - jest lepsza niż ogórki.
Cukinia marynowana znajdzie wielu amatorów. Jeśli macie ochotę na przetestowanie podobnej kiszonkom, lecz bardziej aromatycznej wersji tego lekko słodkiego warzywa, koniecznie wypróbujcie naszą recepturę. Składniki nie zrujnują portfela, a przyrządzenie nie sprawi problemu. Skusicie się?
Przepis na znakomitą cukinię w marynacie curry
Kawałki cukinii najlepiej umieszczać w 0,5 litrowych słoikach.
Składniki:
-
2,5 kg cukinii, najlepiej młodych i niezbyt dużych
-
1 większa biała cebula
-
kilka liści selera
-
nasiona białej gorczycy
Do zrobienia zalewy potrzebne będą:
-
400 g cukru
-
4 szklanki wody
-
1 szklanka octu spirytusowego 10%
-
1,5 łyżki soli
-
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
Przygotowanie cukinii w marynacie curry:
Cukinie myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy ją w grubsze plastry. W każdym z przygotowanych słoików umieszczamy 1 liść selera, plaster cebuli i po 1/3 łyżeczki nasiona gorczycy.
Wkładamy warzywo, tak by nie było zbyt dużych pustych przestrzeni. W większym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, wsypujemy cukier, sól oraz przyprawę curry, Mieszamy i gotujemy całość przez 2 minuty. Wlewamy ocet i podgrzewamy jeszcze przez 30 sekund.
Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z cukinią, po czym starannie je zakręcamy. Przetwory ustawiamy do góry dnem, a gdy wystygną, umieszczamy w chłodnym miejscu np. w lodówce. Słoiki, które chcemy przechować do zimy, warto dodatkowo zapasteryzować np. w piekarniku.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na dania z cukinią. Szczególnie polecamy recepturę na leczo z dodatkiem kukurydzy . Być może też spodoba wam się pomysłów na podanie jej w formie łódeczek z mięsnym farszem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
-
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
-
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: przyslijprzepis