Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.07.2022 22:07

Zachwycający przepis na leczo. 1 składnik może zaskoczyć

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
canva/Piotr Krzeslak

Poznajcie zachwycający przepis na pyszne leczo. Jeden składnik może was zaskoczyć, a jest nim kukurydza. Nie tylko dodaje potrawie atrakcyjniejszego wyglądu, ale też chrupkości i słodkawego smaku. Leczo sprawdzi się jako danie obiadowe, możecie też podać je na kolację. Doskonale nadaje się do odgrzewania, ale równe dobrze smakuje na zimno.

Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej. Robi się je z trzech warzyw, a mianowicie z cebuli, papryki i pomidorów. Można do niego dodać kiełbasę i boczek, ale są przepisy typowo jarskie. Ważnym składnikiem tej potrawy jest tłuszcz, na którym przesmaża się warzywa. Dodaje on całości smaku i wyjątkowej konsystencji. Istotne są też aromatyczne przyprawy.

Przepis na leczo z kukurydzą

Składniki:

  • 30 dag kiełbasy cienkiej

  • olej

  • 2 duże cebule

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 1/2 wędzonej lub słodkiej papryki

  • 2 listki laurowe

  • 1 ostra papryczka

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 puszka kukurydzy

  • 2 ząbki czosnku

  • mielony kminek

  • sól, pieprz

Przygotowanie leczo z dodatkiem kukurydzy

Kiełbasę pokrój w talarki lub w kostkę. Przesmaż w garnku na oleju. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość przesmaż, mieszając.

Cukinię pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z posiekanym chilli. Chwilę przesmaż, a potem oprósz warzywa wędzoną papryką, dodaj listki laurowe i pomidory z puszki.

Duś całość kilka minut na sporym ogniu. Potem dodaj posiekany czosnek, trochę kminku, soli i pieprzu. Duś warzywa, aż będą miękkie. Dodaj kukurydzę, chwilę podgotuj, dopraw do smaku.

Wskazówka:

Do potrawy możesz też dodać pokrojoną, kolorową paprykę. Dorzuć ją do garnka razem z pokrojoną cukinią i chilli.

Poznaj także przepis na leczo z dodatkiem pieczarek, a także przepis Ewy Wachowicz na leczo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: warzywneinspiracje