Smakosze.pl Przepisy Obłędna surówka z kapusty pekińskiej
canva/y-studio, Getty Images

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych, ponieważ w połączeniu z jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami, ma wyjątkowo intensywny smak. Warto ją jednak jeść również dlatego, że posiada mnóstwo wartości odżywczych. Kapusta ta jest bogata w błonnik oraz wiele substancji bioaktywnych.

Surówka z kapusty pekińskiej jest chrupiąca, pyszna oraz zdrowa, dlatego warto podawać ją wraz z obiadem, jak najczęściej. Poza wspaniałym smakiem surówka ta dostarcza zaskakująco dużo prozdrowotnych substancji.

W kapuście znajduje się sporo błonnika, witaminy C, wapnia, potasu oraz żelaza. Dodatkowo podczas jedzenia kapusty, przyjmuje się również glukozynolany, związki fenolowe, chlorofil oraz karotenoidy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej

  • 1 marchew

  • 1 jabłko

  • pół cebuli

  • 3 ogórki kiszone

  • 3 łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia kapusty pekińskiej i obrania jej z wierzchnich brzydkich liści. Następnie poszatkuj je w cienkie paski, wrzuć do miski i wymieszaj z solą.

Odstaw kapustę na 15 minut. W tym czasie umyj i obierz marchewkę z jabłkiem. Z owocu wytnij gniazdo nasienne. Zetrzyj je wraz z ogórkami na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Kapustę odsącz z soku, który z niej wyciekł. Dodaj do niej starte i pokrojone składniki, a także majonez oraz pieprz. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego.

Surówka

Źródło: canva/ElenaFabbrili, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy