Obłędna surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych, ponieważ w połączeniu z jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami, ma wyjątkowo intensywny smak. Warto ją jednak jeść również dlatego, że posiada mnóstwo wartości odżywczych. Kapusta ta jest bogata w błonnik oraz wiele substancji bioaktywnych.
Surówka z kapusty pekińskiej jest chrupiąca, pyszna oraz zdrowa, dlatego warto podawać ją wraz z obiadem, jak najczęściej. Poza wspaniałym smakiem surówka ta dostarcza zaskakująco dużo prozdrowotnych substancji.
W kapuście znajduje się sporo błonnika, witaminy C, wapnia, potasu oraz żelaza. Dodatkowo podczas jedzenia kapusty, przyjmuje się również glukozynolany, związki fenolowe, chlorofil oraz karotenoidy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?
Składniki:
-
pół kapusty pekińskiej
-
1 marchew
-
1 jabłko
-
pół cebuli
-
3 ogórki kiszone
-
3 łyżki majonezu
-
sól
-
pieprz
Zacznij od dokładnego umycia kapusty pekińskiej i obrania jej z wierzchnich brzydkich liści. Następnie poszatkuj je w cienkie paski, wrzuć do miski i wymieszaj z solą.
Odstaw kapustę na 15 minut. W tym czasie umyj i obierz marchewkę z jabłkiem. Z owocu wytnij gniazdo nasienne. Zetrzyj je wraz z ogórkami na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Kapustę odsącz z soku, który z niej wyciekł. Dodaj do niej starte i pokrojone składniki, a także majonez oraz pieprz. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego.
Źródło: canva/ElenaFabbrili, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku.com; poradnikzdrowie.pl