Obłędna surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej doskonale pasuje do najróżniejszych mięs o intensywnym smaku. Jeśli chcesz stworzyć doskonałe połączenie, dodaj do kapusty tartą marchewkę. W taki sposób słodycz świetnie kontrastuje ze smakiem liści kapusty.
Surówka z kapusty pekińskiej jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Co więcej, jeśli korzysta się z odpowiednich składników, może być także zdrowa i bardzo niskokaloryczna.
Wystarczy, zamiast klasycznego majonezu użyć jogurtu naturalnego, który ma znacznie mniej tłuszczu. Niektórzy tak bardzo kochają tę surówkę, że dodają ją nawet do swoich kanapek - trzeba je jednak zjeść wystarczająco szybko, aby pieczywo nie przemokło.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Składniki:
-
mała kapusta pekińska lub pół średniej
-
średnia marchewka
-
małe jabłko
-
płaska łyżeczka soli
-
łyżka jogurtu naturalnego
-
pieprz
-
sok z cytryny
Zacznij od umycia warzyw oraz jabłka. Następnie obierz jabłko, przetnij je na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach . Marchewkę także obierz ze skórki.
Zetrzyj ją na tej samej wielkości oczek, co jabłko. Z kapusty ściągnij wierzchnie brzydkie liście. Poszatkuj ją w drobne paski, przełóż do miski i posyp solą.
Odsącz wodę z kapusty. Dodaj do niej marchew oraz jabłko. Wlej jogurt, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw je do lodówki na godzinę. Po tym czasie smaki przegryzły się i można zabrać się za jedzenie surówki.
Źródło: canva.com/ lenazap, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl