Smakosze.pl Przepisy Obłędna surówka z kapusty pekińskiej
canva.com/ lenazap, Getty Images

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

20 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z kapusty pekińskiej doskonale pasuje do najróżniejszych mięs o intensywnym smaku. Jeśli chcesz stworzyć doskonałe połączenie, dodaj do kapusty tartą marchewkę. W taki sposób słodycz świetnie kontrastuje ze smakiem liści kapusty.

Surówka z kapusty pekińskiej jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Co więcej, jeśli korzysta się z odpowiednich składników, może być także zdrowa i bardzo niskokaloryczna.

Wystarczy, zamiast klasycznego majonezu użyć jogurtu naturalnego, który ma znacznie mniej tłuszczu. Niektórzy tak bardzo kochają tę surówkę, że dodają ją nawet do swoich kanapek - trzeba je jednak zjeść wystarczająco szybko, aby pieczywo nie przemokło.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.

Składniki:

  • mała kapusta pekińska lub pół średniej

  • średnia marchewka

  • małe jabłko

  • płaska łyżeczka soli

  • łyżka jogurtu naturalnego

  • pieprz

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia warzyw oraz jabłka. Następnie obierz jabłko, przetnij je na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach . Marchewkę także obierz ze skórki.

Zetrzyj ją na tej samej wielkości oczek, co jabłko. Z kapusty ściągnij wierzchnie brzydkie liście. Poszatkuj ją w drobne paski, przełóż do miski i posyp solą.

Odsącz wodę z kapusty. Dodaj do niej marchew oraz jabłko. Wlej jogurt, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw je do lodówki na godzinę. Po tym czasie smaki przegryzły się i można zabrać się za jedzenie surówki.

Surówka

Źródło: canva.com/ lenazap, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy