Smakosze.pl Przepisy Obłędna surówka z selera z wyjątkowym dodatkiem
pixabay/hans

Obłędna surówka z selera z wyjątkowym dodatkiem

10 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka jest zawsze doskonałym pomysłem na dodatek do obiadu. Pośród kalorycznych ziemniaków oraz mięsa, warto dodać solidną porcję warzyw. W czasie wiosny wzrasta ryzyko przeziębień, dlatego dostarczanie witamin i minerałów jest bardzo ważne.

Seler jest naturalnym środkiem wspierającym chorych na przewlekłe choroby płuc i zapalenia górnych dróg oddechowych. Bulwa ta ułatwia odchudzanie i działa odtruwająco, przez co świetnie spisuje się jako środek do usuwania nadmiaru toksyn z organizmu.

Surówka z selera i żurawiny

Drugim bardzo ważnym składnikiem poniższej receptury jest żurawina suszona. Jej głównym składnikiem odżywczym jest kwas askorbinowy, który pozytywnie działa na układ odpornościowy, a także wygląd skóry - jest wszak silnym antyoksydantem.

Żurawina jest również idealnym środkiem na problemy z układem moczowym. Owoce te zawierają proantocyjanidyny typu A, czyli taniny które przeciwdziałają infekcjom pęcherza czy cewki moczowej. Te kwaśne owoce wypełnione są również kwercetyną uznawaną przez specjalistów za najsilniejszy antyoksydant.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, ile zarabiają kucharze pracujący dla Magdy Gessler. W tym tekście z kolei prezentujemy najniebezpieczniejszy ser świata, który, według niektórych ludzi, może wywoływać groźne choroby.

Źródło: gaus-nataliya, Getty Images Pro

Przepis na surówkę z selera i żurawiny

Składniki:

  • 1 seler

  • 1 jabłko

  • 1 cytryna

  • 1 por

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki żurawiny

  • sól

  • pieprz

Na początku należy dokładnie wyczyścić cytrynę. Zagotuj wodę w czajniku i sparz skórkę cytrusa. Następnie obierz cytrynę ze skórki w taki sposób, aby pozostawić białą część na owocu. Przetnij ją na pół i wyciśnij cały sok, uważając, aby pozbyć się pestek.

Selera dokładnie umyj i obierz ze skórki. Obierz go na tarce o dużych oczkach i natychmiast po starciu skrop sokiem z cytryny. Jabłko również umyj i obierz. Zetrzyj go na tarce, uważając, by pozostawić gniazdo nasienne nienaruszone. Pora pokrój w pół talarki.

Pora przełóż do sitka i przepłucz wrzątkiem. Dodaj go do reszty składników. Skórkę z cytryny drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj śmietanę, cukier, sól oraz pieprz i wymieszaj surówkę. Wstaw ją do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp ją żurawiną. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie.pl; zdrowie.gazeta.pl; onedaymore.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy