Frytki - co zrobić z olejem po nich?
Pixabay/Senlay

Czy można smażyć frytki na oleju, który używało się wcześniej?

Frytki uwielbia praktycznie każdy - chrupiąca skórka i miękkie wnętrze świetnie komponują się z ketchupem. Niestety, wiele osób popełnia karygodny błąd podczas ich smażenia i korzysta z tego samego oleju zbyt wiele razy. Niestety, pod wpływem temperatury w oleju wydzielają się groźne dla zdrowia substancje.

Frytki należą do jednych z najbardziej ulubionych produktów spożywczych wszystkich ludzi. Ciężko bowiem przejść obojętnie obok tłustych i chrupiących ziemniaków, których smak jest dodatkowo wzmocniony sporą ilości soli, a niekiedy nawet i innych przypraw.

Niestety, jeśli przygotowuje się je samodzielnie w domu, należy przykuć ogromną uwagę do tłuszczu, na którym je smażymy. Odpowiednio użyty olej można użyć, jednak należy spełnić kilka bezwzględnie ważnych warunków.

Jak smażyć frytki?

Olej jest wbrew pozorom dość delikatnym produktem, wobec którego należy zachować odpowiednią dozę troski i uwagi. Bez żadnych wątpliwości olej nie może stać na blacie w kuchni - wystawienie go na słońce sprawia, że znacznie szybciej ulega procesowi jełczenia.

Po przypaleniu oleju, czyli w momencie gdy zacznie dymić, nie należy z niego więcej korzystać. W takim oleju wytwarzają się groźne dla zdrowia związki, które w znacznym stopniu przyczyniają się do chorowania na choroby nowotworowe.

Wyjątkowe zalety wody po ogórkach kiszonychWyjątkowe zalety wody po ogórkach kiszonychCzytaj dalej

Olej, w którym wylądowały przyprawy, resztki żywności czy masło także się nie nadaje. Tego typu produkty przyspieszają gnicie, przez co olej w bardzo krótkim czasie traci zdatność do użycia. Nie wolno łączyć także rodzajów oleju - to również przyspiesza jełczenie.

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Warto także pamiętać, że sól wpływa na to jak olej pobiera i oddaje ciepło. Jak podaje portal polki.pl, sól obniża właściwości grzewcze oleju. Pamiętaj o tym, smażąc osolone mięso. Przy ewentualnym drugim użyciu takiego posolonego oleju, będzie się on dłużej rozgrzewał.

frytki

Źródło: Pixabay/StockSnap

Jak korzystać wielokrotnie z oleju?

Po smażeniu należy przefiltrować olej. Przelej go po ostygnięciu przez filtr złożony z gazy. Po filtracji wlej go do ciemnego pojemnika (świetnie sprawdzają się butelki po oliwie), który należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, takim jak lodówka.

Kiedy poczujesz jakikolwiek nieprzyjemny lub obcy smak czy zapach, natychmiast pozbądź się oleju. Prawdopodobnie jest to znak, że uległ zjełczeniu, więc spożycie go może spowodować niechcianą reakcję chorobową, taką jak niestrawność czy grypa żołądkowa.

Pamiętaj, że nie wolno wylewać zużytego oleju do zlewu czy na trawnik. W dużych miastach można znaleźć specjalne punkty, do których należy zanosić pojemniki z zużytym olejem, w których w specjalistyczny sposób można się go pozbyć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki.pl; allans.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł