Obłędna wątróbka bez masła, mąki i smażenia
Wątróbka wcale nie musi być smażona na maśle z mąką, aby dobrze smakowała i była odżywcza. Istnieje bowiem metoda pieczenia w folii aluminiowej. Tak upieczona wątróbka jest soczysta, delikatna i pyszna.
Wątróbka z cebulką jest daniem wywołującym mieszane uczucia. Jedni kochają ją za smak, fakturę i właściwości prozdrowotne, inni nie są w stanie nawet na nią spojrzeć. Dlatego warto testować nowe smaki.
Poniższa receptura może zrewolucjonizować metodę gotowania tego podrobu. Jest banalnie łatwa i nie wymaga aż tyle pracy i uwagi, co tradycyjna wersja. Co więcej, w smaku zbytnio się nie różni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczoną wątróbkę
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
-
pół kg wątróbki
-
2 cebule
-
sól
-
pieprz
Zacznij od oczyszczenia wątróbki. Odetnij z niej żyłki i przerosty, a następnie delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz wątróbkę ręcznikiem kuchennym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ważne, aby kawałki cebuli były dość cienkie - dzięki temu szybko zmiękną i staną się przyjemnie słodkie. Formę do pieczenia, może być keksówka, wyłóż folią aluminiową.
Do folii włóż mięso wymieszane z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj całość delikatnie i zagnij rogii folii. Wstaw do pieca i piecz przez 30 minut . Smacznego.
Źródło: canva.com/Elena_Danileiko, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: planetapolska.com