Smakosze.pl Przepisy Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
canva/Atide, Getty Images

Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy.

Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 10 ziemniaków

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • szklanka śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 200 g sera

  • pół łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich wodą i wrzucenia do wrzącej wody . Gotuj je przez 10-15 minut, wyłów i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm . Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go odrobiną oleju i ułóż 1 warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Po paru minutach wrzuć mięso, dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.

Na ziemniakach na dnie ułóż mięso z warzywami, a na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami. W miseczce wymieszaj starty ser ze śmietaną i jajkami. Zalej sosem zapiekankę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ją przez 30-40 minut. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia, do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - ciepłej czy zimnej?

Zapiekanka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/styxclick, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy