Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy.
Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego
-
10 ziemniaków
-
2 papryki
-
1 cebula
-
szklanka śmietany 18%
-
2 jajka
-
200 ml przecieru pomidorowego
-
200 g sera
-
pół łyżeczki papryki słodkiej
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich wodą i wrzucenia do wrzącej wody . Gotuj je przez 10-15 minut, wyłów i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm . Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go odrobiną oleju i ułóż 1 warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Po paru minutach wrzuć mięso, dopraw je solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Na ziemniakach na dnie ułóż mięso z warzywami, a na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ziemniaków. Posyp je przyprawami. W miseczce wymieszaj starty ser ze śmietaną i jajkami. Zalej sosem zapiekankę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz ją przez 30-40 minut. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy praktyczne zastosowanie soku z ziemniaka. Ten tekst wyjawia, do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki - ciepłej czy zimnej?
Źródło zdjęcia: canva/styxclick, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis