Smakosze.pl Przepisy Obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Idealny wiosenny specjał
canva/peredniankina

Obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Idealny wiosenny specjał

11 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Naszą propozycją na dziś jest obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Ten idealny, wiosenny specjał możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub zjeść ją na lekki obiad. Dodaj pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany, a potrawa zyska doskonały smak i konsystencję.

Na straganach i w sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jej widok od razu przywodzi na myśl wiosnę. Także myśl o lekkich, aromatycznych daniach, na widok, których cieknie ślinka.

Co można przygotować z młodej kapusty? Doskonale nadaje się ona na surówki i jako dodatek do zupy, jednak największe wzięcie z pewnością będzie miała kapusta zasmażana. Jest niezwykle delikatna, a smaku doda jej śmietana.

Jak zrobić zasmażaną młodą kapustę ze śmietaną?

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty

  • 1 cebula

  • olej

  • 1 marchewka

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 1 listek laurowy

  • kminek

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka mąki

  • 60 ml śmietanki kremówki

  • koperek

Przygotowanie kapusty

Kapustę opłucz, przekrój na pół, poszatkuj, wsyp do garnka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dodaj do kapusty.

Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do kapusty. Całość podlej bulionem, dodaj listek laurowy, trochę kminku, soli i pieprzu.

Całość wymieszaj, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce, aż kapusta będzie miękka.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp mąkę, lekko ją zrumień, co jakiś czas mieszając. Na patelnię wlej trochę płynu spod kapusty, wymieszaj, dodaj do garnka z kapustą.

Całość gotuj kilka minut, aż sos zagęści się i znikną wszystkie grudki. Do kapusty dodaj śmietankę i posiekany koperek, wymieszaj, dopraw.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na schab pieczony z młodą kapustą , a także na pulpety duszone z młodą kapustą .

młoda kapusta
młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/anmbph

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy