Wsyp sodę do kapusty i włóż do piekarnika. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Kapusta nie tylko na gołąbki. Poznaj przepis i przygotuj według niego faszerowaną kapustę w niecodzienny sposób. Tak podane danie na obiad zaskoczy wszystkich domowników, a ty zyskasz tytułu najlepszej kucharki. Upiecz kapustę w ten sposób, a będziesz robić ją bardzo często.
Pieczona kapusta nie ma sobie równych
Kapusta jest jednym z nielicznych warzyw, z których można przygotować wiele dań i to na różne sposoby. Najpopularniejszym z nich są oczywiście gołąbki, ale kto ma dzisiaj czas, żeby mielone mięso starannie zawijać w pojedyncze liście warzywa, a potem zapiekać przez długi czas. Dlatego warto postawić na danie z tego przepisu.
Choć swoją formą zupełnie odbiega od tradycyjnych gołąbków, smakiem oraz składnikami podobne jest właśnie do nich. Dlatego zrób danie z poniższego przepisu, a nie pożałujesz.
Weź cytrynę i wbij w nią śrubokręt. Żałuję, że tak późno poznałem ten trickKapusta, mięso mielone i kilka dodatków
Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta. Do jej przygotowania niezbędna okaże się także soda oczyszczona, która odpowiednio zmiękczy liście. Oprócz tych produktów potrzebne będzie również mięso mielone oraz kilka innych dodatków. To właśnie one nadadzą całości odpowiedniego smaku. O reszcie produktów dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 200 ml wody
- 30 g sody oczyszczonej
- 650 g mielonego mięsa
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 50 g ryżu
- 400 ml passaty pomidorowej
- olej
- pieprz
- sól
Pieczona kapusta – przepis
Kapustę dokładnie umyj, a następnie wytnij z niej głąb. W jego miejsce wsyp sodę oczyszczoną. Do naczynia żaroodpornego wlej wodę i umieść w nim warzywo. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz w nim kapustę przez 15 minut.
Z warzywa, za pomocą łyżki, wydobądź sodę, a następnie oddziel od niego pojedyncze liście. Wyłóż nimi naczynie żaroodporne o wysokich ściankach.
Do miski przełóż mięso i wsyp pokrojone w małą kostkę marchew oraz cebule. Pomidora oraz pieczarki oczyść i również pokrój w małe kawałki i dodaj do miski. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnki i wsyp pieprz oraz sól. Wsyp ryż i wymieszaj wszystkie składniki.
Powstały farsz przełóż do naczynia wyłożonego kapustą. Wierzch zakryj liśćmi i posmaruj je odrobiną oleju. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotowe danie krój na kawałki i podawaj polane sosem z passaty.
Sprawdź także, jakie produkty w Biedronce kupisz taniej oraz poznaj przepis na pyszny dodatek do barszczu.