Smakosze.pl Przepisy Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny
canva/arfo

Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny

4 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki i racuchy są daniem prostym, tanim i szybkim do zrobienia. Zwykle ich podstawą jest mąka i jajka. Dziś jednak zrobimy obłędne bananowe racuchy z kaszy manny. Są zdrowsze od klasycznych, bo nie zawierają mąki, a niezwykłego smaku dodają im banany.

Czy ty też tak masz, że jak nie masz pomysłu na kolację czy podwieczorek, to robisz racuchy? Po takie rozwiązanie sięga wiele osób, bo zwykle pod ręką jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak chcecie przygotować racuchy w pożywniejszej wersji, odmieńcie ich skład.

My zamiast mąki użyliśmy kaszy manny, dzięki czemu racuchy są bogatsze w błonnik i witaminy. Ciasto rozprowadziliśmy nie mlekiem, a kefirem i wodą. Do ciasta dodaliśmy też rozgniecionego banana. Nadał on racuchom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 2 jajka

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 szklanka kefiru

  • 1 banan

  • ok. 100 ml wody

  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów

Do miski wsyp kaszę mannę. Dodaj jajka, sodę oczyszczoną i kefir. Wymieszaj jednolite, gładkie ciasto.

Banan obierz, rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 15 minut, by kasza manna odpowiednio napęczniała.

Ciasto rozcieńcz wodą, tak by uzyskało konsystencję płynnej, gęstej śmietany. Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj olejem.

Na patelnię kładź łyżką porcje ciasta. Smaż racuchy, by były z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, podawaj np. z konfiturą, posyp cukrem pudrem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, by racuchy były bardziej chrupiące, smaż je na większej ilości oleju.

W naszym serwisie znajdziesz wiele przepisów na niezwykłe racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy serowe , a także, jak zrobić racuchy z dodatkiem ananasów .

banany
banany

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blwprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy