Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny
Placki i racuchy są daniem prostym, tanim i szybkim do zrobienia. Zwykle ich podstawą jest mąka i jajka. Dziś jednak zrobimy obłędne bananowe racuchy z kaszy manny. Są zdrowsze od klasycznych, bo nie zawierają mąki, a niezwykłego smaku dodają im banany.
Czy ty też tak masz, że jak nie masz pomysłu na kolację czy podwieczorek, to robisz racuchy? Po takie rozwiązanie sięga wiele osób, bo zwykle pod ręką jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak chcecie przygotować racuchy w pożywniejszej wersji, odmieńcie ich skład.
My zamiast mąki użyliśmy kaszy manny, dzięki czemu racuchy są bogatsze w błonnik i witaminy. Ciasto rozprowadziliśmy nie mlekiem, a kefirem i wodą. Do ciasta dodaliśmy też rozgniecionego banana. Nadał on racuchom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny
Składniki:
-
1 szklanka kaszy manny
-
2 jajka
-
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 szklanka kefiru
-
1 banan
-
ok. 100 ml wody
-
olej do smażenia
Przygotowanie racuchów
Do miski wsyp kaszę mannę. Dodaj jajka, sodę oczyszczoną i kefir. Wymieszaj jednolite, gładkie ciasto.
Banan obierz, rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 15 minut, by kasza manna odpowiednio napęczniała.
Ciasto rozcieńcz wodą, tak by uzyskało konsystencję płynnej, gęstej śmietany. Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj olejem.
Na patelnię kładź łyżką porcje ciasta. Smaż racuchy, by były z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, podawaj np. z konfiturą, posyp cukrem pudrem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, by racuchy były bardziej chrupiące, smaż je na większej ilości oleju.
W naszym serwisie znajdziesz wiele przepisów na niezwykłe racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy serowe , a także, jak zrobić racuchy z dodatkiem ananasów .
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: blwprzepisy