Jak w łatwy i szybki sposób rozłupywać orzechy?
Orzechy są bardzo ważną częścią codziennej diety, jednak mają jeden duży mankament - wymagają rozłupywania. Najwięcej pracy jest z orzechami laskowymi i włoskimi, których skorupki są twarde i grube. Na szczęście istnieje prosty trick, który eliminuje ten problem. Wystarczy wsypać orzechy do torby i upuścić ją kilkukrotnie na ziemie, a grawitacja wykona za nas cały wysiłek.
Dawniej orzechy były jedzone przez ludzi znacznie częściej. W czasach bez dostępu do sieci sklepów, kiedy żywność musiała być własnoręcznie pozyskana, orzechy stanowiły świetne źródło energii.
Dzisiaj z orzechów korzystamy głównie jako przekąski, pozwalającej łatwo uzupełnić ewentualnie niedobory substancji mineralnych. Ich największym minusem jest konieczność rozłupywania skorupki, lecz i na to mamy metodę.
Jak rozłupać orzechy w kilka chwil?
Dziadek do orzechów, czyli urządzenie dedykowane właśnie do rozbijania skorupek orzechów, znajduje się w każdym domu. Większość wariantów tego narzędzia pozwala na rozłupywanie jednego orzecha na raz.
Z tego też powodu warto skorzystać z internetowej porady i zamienić starego dziadka do orzechów na zwykłą torebkę materiałową, czy nawet foliową reklamówkę, jeśli tylko jest w środku czysta.
Do torebki należy wrzucić dość dużą porcję orzechów, a następnie po prostu zrzucić ją na twarde podłoże z wysokości 1 metra. Czynność powtarza się kilkukrotnie, aż wszystkie skorupki rozpadną się.
Inna domowa metoda otwierania orzechów
Kolejnym sposobem na domowe otwieranie orzechów, jest wykorzystanie czystej ściereczki oraz tłuczka do mięsa. Porcje orzechów (mniejszą niż w pierwszej metodzie) owija się ściereczką i układa na blacie kuchennym.
Teraz pozostaje jedynie kilka razy uderzyć w orzechy tłuczkiem. Ściereczka uchroni cię przed rozpryskującymi kawałkami skorupek, a także ułatwi przesiewanie w poszukiwaniu cennych orzechów.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze z sodą oczyszczoną.
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl