Jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami?
Deska kuchenna jest sprzętem bardzo prostym, ale też niezbędnym. Właśnie na niej kroimy pieczywo, wędlinę, ser czy mięso. A wiecie, jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami? Możecie do tego celu użyć sody oczyszczonej i wody utlenionej. Efekt przejdzie wasze oczekiwania.
Deska do krojenia może być wykonana z drewna, plastiku lub szkła. Każda ma nieco inne właściwości i zalety i o każdą trzeba nieco inaczej dbać. Tak naprawdę w domu warto mieć kilka desek, tak by jedna była przeznaczona np. do krojenia surowego mięsa, a inna do pieczywa.
Jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami?
Plastikową deskę do krojenia warto wyczyścić przy użyciu popularnych produktów. Najpierw trzeba polać ją wodą utlenioną, a potem posypać sodą oczyszczoną i odstawić na 15 minut. Po tym czasie należy ją wyszorować miękką gąbką. W ten sposób deska zostanie oczyszczona z bakterii, które gromadzą się w szczelinach.
Jeśli zaś zależy nam na usunięciu plam, warto sięgnąć po sok z cytryny, którym wystarczy zwilżyć gąbkę, a potem natrzeć nią deskę. Po kilku godzinach deskę wystarczy spłukać wodą. Można też użyć olejku cytrynowego. Do połowy szklanki wody dodajemy 10 jego kropli olejku i taką mieszanką czyścimy deskę.
Najwięcej wątpliwości mamy zawsze przy czyszczeniu drewnianych desek do krojenia. Drewno łatwo bowiem wchłania obce zapachy i barwniki, łatwo też nasiąka wodą. Taką deskę najlepiej jest po użyciu przetrzeć gąbką zwilżoną w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, spłukać ją wodą i od razu wytrzeć do sucha. Gdy zaś na desce były krojone intensywnie pachnące produkty, warto ją przetrzeć połówką cytryny i odstawić na 20 minut. Po tym czasie deskę należy dokładnie spłukać wodą i wytrzeć. Jeśli zaś chcecie rozjaśnić i wygładzić powierzchnię drewnianej deski użyjcie połówki cytryny i soli. Na cytrynę wsypcie trochę soli i natrzyjcie nią deskę. Odstawcie na kilka minut i po tym czasie deskę spłuczcie ciepłą wodą i wysuszcie.
Szklane deski do krojenia nie stwarzają problemów przy czyszczeniu. Nie przebarwiają się i nie pojawiają się na nich zarysowania. Myje się je podobnie jak naczynia — wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Potem wystarczy je dokładnie spłukać i wytrzeć.
Jak dbać o drewnianą deskę?
Drewniana deska należy do najbardziej tradycyjnych desek do krojenia. Jest naturalna i nie tępi noży, za to łatwo wchłania płyny i obce zapachy.
Aby zapobiec wchłanianiu przez drewno soków i barwników, przed pierwszym użyciem taką deskę warto zaimpregnować. Do tego celu używamy oleju jadalnego, np. rzepakowego, który wcieramy w deskę przy użyciu papierowego ręcznika. Potem deskę trzeba umyć i wytrzeć do sucha. Czynność warto powtórzyć drugi raz i powtarzać też regularnie mniej więcej co 2 tygodnie.
Należy też pamiętać, że drewnianych desek nie należy myć w zmywarce, bo odkształcają się i pękają. Nie można też ich moczyć w wodzie, a po szybkim umyciu, trzeba je wytrzeć do sucha.
W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, dlaczego warto włożyć do zmywarki skórkę z cytryny, a także, czym zastąpić płyn do zmywania naczyń.
Źródło zdjęcia: canva/ever
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: tadar