Obłędne gołąbki z przepisu siostry Anastazji
Siostra Anastazja jest jedną z najlepszych polskich kucharek, dlatego jej gołąbki nie mają sobie równych. Wychodzą soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Niżej zdradzamy jej banalnie prosty przepis.
Gołąbki to danie, które wymaga od kucharza sporo pracy i włożonego czasu - warto jednak się wysilić, ponieważ smak tej potrawy jest obłędnie pyszny.
Siostra Anastazja zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy są skorzy do jedzenia mięsa, dlatego poniższy przepis można wykonać również z udziałem grzybów. Wystarczy je dobrze namoczyć i zamienić nimi mięso w farszu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki siostry Anastazji
Składniki:
-
1 główka świeżej kapusty
-
450 g ryżu
-
olej
-
1 duża cebula
-
40 g suszonych grzybów
-
3 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz
-
25 g mąki pszennej
-
1/2 szklanki śmietany
Na początku przygotuj liście kapusty . Wytnij z niej głąba i sparz całą główkę we wrzątku. Powoli odrywaj te liście, które są wystarczająco miękkie, a następnie odcinaj z nich twardy nerw.
Ugotuj na sypko ryż, podsmaż cebulę, namocz suszone grzyby w gorącej wodzie. Usmażoną cebulę i namoczone grzyby zmiel w maszynce i wymieszaj z ryżem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Napełnij farszem liście i zawiń je w gołąbki.
Gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego, podlej rosołem, dodaj olej i duś je w pod przykryciem, w piekarniku . Wodę po grzybach wlej do rondelka i zagotuj ją. Dodaj do niej mąkę, śmietanę, dokładnie wymieszaj i polej sosem gołąbki podane na talerzu. Smacznego.
Źródło: canva/Monkey Business Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: deon.pl